salata od kupusaFoto: itor / Shutterstock.com

Društvene mreže su na meti kritike zbog jako puno razloga, no ponekad nam pruže informacije do kojih bismo teško mogli doći. Recimo po pitanju pripreme uobičajenih jela koje iz dana u dan pravimo na isti način, bez da ikad zastanemo i zapitamo se da li to radimo kako treba.

Zahvaljujući objavama na društvenim mrežama i komentarima koji ih neizbežno prate, nama su se „otvorile oči“ po pitanju jedne naizgled sasvim banalne stvari – začinjavanja salate od kupusa. Čini se da nije nimalo svejedno kojim redosledom dodajemo ulje, sirće i so.

Neki tvrde kako se so dodaje na kraju, no drugi će vam reći da se so dodaje kupusu čim ga iseckate ili narendate. Razlog je u tome što je kupus posut solju dobro ostaviti 15 do 20 minuta na miru pa ga zatim ocediti od tečnosti koju je pustio. Ako vas zanima da li ovo zaista ima smisla, možemo vam reći da smo savet već primenili i da je ovako spremljenu salatu daleko lakše žvakati. Ipak, imajte na umu da će biti nešto manje hrskava nego inače.

Redosled dodavanja sirćeta i ulja ne utiče samo na teksturu i ukus nego i na kvalitet, preciznije – nutritivni sastav salate. Prema savetu koji mnogi citiraju u svojim objavama i komentarima, ako se u salatu od kupusa najpre doda sirće, salata će izgubiti na sadržaju vitamina i minerala. Sirće deluje nagrizajuće i topi neke od hranjivih sastojaka pa ga je stoga bolje dodati tek na kraju, kad je ulje već učinilo svoje.

A što to ulje čini, osim što salatu čini ukusnijom? Dve stvari. Pod jedan, potpomaže apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, a pod dva, obavija trakice kupusa slojem koji hranjive materije štiti od sirćeta.

Eto, sad je sve jasno: najpre ide so, zatim ulje i tek na kraju sirće. Samo ne zaboravite da sve dobro izmešate, savetuje Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari