![Salata od pečene cvekle (recept) 1 Salata od pečene cvekle (recept) 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6653-e1612048235148.jpg)
Hladni zimski dani lagano prolaze, sužen izbor namirnirnica, ali kada bi u ovom periodu pomislili na zimsku salatu punu zdravlja i vitamina odmah bi pretpostaviti da je u pitanju cvekla bilo da je koristimo barenu, pečenu ili sveže narendanu.
Deluje veoma primamljivo sa onom svojom bordo crvenom bojom. A kada salatu od cvekle obogatimo na način kao što to rade Grci, videćemo kako od obične zimske namirnice pravimo vrhunski obrok.
![Salata od pečene cvekle (recept) 2 Salata od pečene cvekle (recept) 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6572.jpg)
Jedino šta je potrebno za pripremu ove salate jeste da cveklu ispečemo i skoro sav posao je praktično završen. Kasnije se salata prelije začinima i ukrašava sirom i orasima.
Šta nam je sve potrebno:
- 6-8 cvekli srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 200g feta sira (grčkog)
- so, biber
- origano
- 50g rukole
- maslinovo ulje
- balzamiko sirće
- kašika meda
- 50g oraha ili susama
Način pripreme:
Cveklu oprati i sa korom staviti da se peče 45 minuta na 200C. Može da se uvije u alu foliju ili stavi u kesu za pečenje. Kada se prohladi oljuštiti pa iseći na kockice.
![Salata od pečene cvekle (recept) 3 Salata od pečene cvekle (recept) 3](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6650.jpg)
U manju posudu sipati sve sastojke za preliv maslinovo ulje so,biber, naseckani beli luk, origano, med, promešati pa na kraju dodati 2 kašike balzamiko sirća.
Preko isečne cvekle sipati preliv, sve to dobro promešati, presuti u posudu za serviranje i od gore namrviti fetu, zatim i orahe. Još su boilji kada se orasi kratko peku. Ukrasiti rukolom.
Nepomena: ako nemate grčku fetu, uzeti komad starijeg sira koji se lako mrvi. Za grčku pacerosalatu možemo koristi jogurt, u tom slučaju beli luk se dodaje u jogurt.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.