Salata sa zelenom boranijom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Na našim pijacama možemo naći bogatu ponudu mahunarki, boranija zelena, žuta, šarena, pljosnate, okrugle. Izbor dobar, a moućnosti pripreme ove zdrave nanirnice je veliki.

Možemo pripremiti čorbu sa dosta povrća, varivo sa mesom, zapečenu u rerni, kao musaku, pirjanu boraniju sa dodatkom pavlake i mirođije, ili je to salata kao što je naš današnji predlog.

Boranija se jednostavno i lako priprema, izuzev čišćenja, ali ovako lagana namirnica neutralnog ukusa se izvanredno slaže i kombinuje sa ostalim povrćem i začinima pa je kao takva idealna namirnica za tople letnje dane, za lagane obroke.

Ukusnu letnju kombinaciju zelene boranije i mladih krompira upotpunićemo barenim jajima i finim prelivom. Na vama ostaje odabir da li ćete ovu salatu poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog nekom drugom jelu od mesa ili ribe.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g zelena okrugla boranija 
  • 500g crvenih krompirića
  • glavica crvenog luka 
  • 2 kuvana jaja

Za dresing:

  • 1 kašika majoneza
  • 1 kašika pavlake
  • 1/2 kašike senfa 
  • sok od limuna
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • pola vezice peršuna ili mirođije
  • so, biber
Salata sa zelenom boranijom (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme: 

  1. Nakon čišćenja boraniju kuvati 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Krompir skuvati odvojeno takođe u posoljenoj vodi, kao i jaja.
  2. Dresing ili preliv napraviti na sledeći način, pomešati sve sastojke zajedno mešajući viljuškom 1-2 minuta, dresing će postati fino kremast.
  3. Krompir narezati na kolutove, dodati luk, dresing, promešati da se krompir obloži prelivom, pa dodati ohlađenu boraniju. Promešati salatu, na kraju dodati kuvana jaja.

Napomena: Kako bi boranija zadržala zelenu boju, nakon kuvanja treba ih staviti u hladnu vodu u koju ćemo spustiti nekoliko kockica leda. Za puniji ukus mogu se dodati tostirani orasi ili susam, komadići pršute ali i sveže smokve.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari