Salata na slavama je važna koliko i glavno jelo. Imamo recept za četiri savršene salate.
Salate se lako prave, a ako su dobre, gosti će ih pamtiti više nego glavno jelo.
Imamo recepte za četiri odlične salate.
Salata sa susamom i orasima
Ova salata je pravi hit za sve vrste slava! U njoj se spajaju bogatstvo orašastih plodova i aromatičnost susama, a sve je to povezano u divnu harmoniju sa osvežavajućim prelivom. Idealna je kao prilog, ali može da bude i zvezda stola. Krenimo s receptom!
Sastojci:
200 g crnog i belog sezama (oko 100 g svakog)
150 g oraha (po mogućstvu pečenih ili prženih, jer će imati puniji ukus)
200 g sveže mladice spanaća (ili mešavina zelenih salata po izboru)
1 kukuruza šećerca (opciono, ali dodaje lepu boju i hrskavost)
1 šolja kisele pavlake
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda (da se uskladi sa ukusom orašastih plodova)
1 kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
So i biber po ukusu
Priprema:
Priprema susama: U suvom tiganju, na srednje jakoj vatri, blago propržite susam (crni i beli). Budite pažljivi – ne želite da susam izgori i postane gorak. Oko 3-5 minuta biće dovoljno da oslobodi svoju mirisnu aromu. Propržen susam stavite sa strane da se ohladi.
Priprema oraha: Orašaste plodove grubo iseckajte, pa ih stavite u tiganj ili na pleh i stavite na 5-10 minuta u umerenoj rerni (oko 180°C), dok ne postanu zlatni i mirisni. Možete i samo da ih kratko pržite u tiganju, pazite da ne preterate – orasi nisu šljive, ne treba da budu suvi i krckavi.
Priprema povrća: Mladice spanaća operite i dobro osušite (ne želite da voda pravi haos u vašoj salati). Crvenu papriku očistite i isecite na tanke trake.
Šećerac obarite.
Pravljenje preliva: U maloj činiji, pomešajte pavlaku, maslinovo ulje, med, senf, limunov sok, so i biber. Sve dobro izmešajte dok se ne dobije kremasti preliv. Ako volite nešto kiselije, slobodno dodajte još limunovog soka – vaša salata, vaša pravila!
Sastavljanje salate: U velikoj činiji pomešajte sve sastojke – povrće, orahe, susam, šećerac. Prelijte prelivom i sve lagano promešajte. Uverite se da je svaki list povrća obuhvaćen prelivom.
Posluživanje: Poslužite odmah, ili ostavite salatu da se ohladi nekoliko minuta u frižideru. Ova salata je prelepa i ujedno neverovatno osvežavajuća, a orašasti i sezamasti ukusi će oduševiti svakog gosta.
Saveti:
Ako želite salatu da bude još bogatija, možete dodati i sveže voće – grožđe, jabuke ili kisele kruške će divno upotpuniti teksture.
Šarena salata od piletine i makarona
POTREBNO JE:
300 g piletine,
150 g šargarepe,
150 g graška,
150 g kukuruza šećerca,
100 g gorgonzole,
150 g šarenih makarona,
1 kašika senfa,
400 ml kisele pavlake,
malo soli.
PRIPREMA: Kuvanu piletinu iseckajte na kockice. Šargarepu takođe iseckajte na kockice, pa je
zajedno sa graškom skuvajte u blago posoljenoj vodi. Piletini dodajte oceđeno i ohlađeno kuvano
povrće, oceđeni kukuruz, naseckanu gorgonzolu i kuvanu i ohlađenu testeninu. Senf, pavlaku i
malo soli pomešajte i prelijte preko salate od piletine i makarona.
Salata od tunjevine i pasulja
POTREBNO JE:
3 konzerve od po 170 g tunjevine
400 g crvenog pasulja,
1 limun,
maslinovo ulje,
pasta 150 gr
so,
crni biber,
peršun,
1 ½ glavica crvenog luka
rukola, veza
malo čerija za dekoraciju.
PRIPREMA: Pasulj skuvajte, pri kraju kuvanja dodajte soli. Ocedite i ohladite pasulj ili jednostavno koristite pasdulj iz konzerve. Skuvajte pastu. Crveni luk sitno iseckajte. U dublju posudu stavite oceđeni pasulj, dodajte tunjevinu, iseckan luk, sok od jednog limuna, maslinovo ulje i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, ubacite rukolu, servirajte i dekorišite
crvenim lukom isečenim na krupne režnjeve i sitno seckanim peršunovim listom i čerijem.
Salata sa brokolijem i slaninom
Sastojci:
1 velika glavica brokolija (oko 500-600 g)
200 g pečene slanine (najbolje dimljene)
1 crveni luk
150 g majoneza
150 g kisele pavlake
1-2 kašičice senfa (po želji)
1 kašičica šećera (po želji)
So i biber po ukusu
2-3 kašike maslinovog ulja (za pečenje slanine)
Priprema:
Priprema brokolija:
Brokoli operite i iseckajte na manje cvetiće. Stavite ga u ključalu, posoljenu vodu i blanširajte 2-3 minuta, dok ne postane blago mekan, ali da zadrži lepu zelenu boju i hrskavost.
Nakon toga, ocedite brokoli i prebacite ga u posudu sa hladnom vodom (ili stavite kocke leda) kako biste zaustavili proces kuvanja i očuvali boju. Ostavite da se ohladi, a zatim ga pažljivo ocedite.
Priprema slanine:
Slaninu iseckajte na male kocke ili trakice. Stavite je u tavu sa malo maslinovog ulja i pržite na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Onda je izvadite i stavite na papirni ubrus da se ocedi od viška masti.
Priprema crvenog luka:
Crveni luk očistite i isecite na tanke polumesece ili sitne kockice, u zavisnosti od preferencija.
Priprema preljeva:
U velikoj činiji pomešajte majonez, pavlaku, senf i šećer. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite da preliv bude bogatiji, možete dodati još malo pavlake ili majoneza, zavisno od željene kremaste teksture.
Spajanje salate:
U veliku činiju stavite ohlađeni brokoli, pečenu slaninu i crveni luk. Prelijte sve pripremljenim prelivom i dobro izmešajte, tako da se svi sastojci lepo oblože.
Ostavite da odstoji:
Pre nego što poslužite, ostavite salatu da odstoji u frižideru barem 30 minuta, kako bi se ukusi proželi.
Posluživanje:
Poslužite salatu hladnu, kao ukusan prilog uz glavna jela na slavama ili kao laganu užinu.
Saveti:
Ako želite da salata bude još bogatija, možete dodati i malo rendanog sira (parmezana ili tvrdog sira po izboru).
Za dodatni šmek, možete u preliv dodati malo limunovog soka ili začinske biljke poput origana ili majčine dušice.
Ako želite da salata bude još hrskavija, možete dodati prepržene semenke suncokreta ili bundeve na kraju.
Ova salata je kremasta, hrskava i bogata ukusima, a uz brokoli daje lepu ravnotežu između zdravog i ukusnog, savršena za vaše slavlje!
Salata sa pečurkama, piletinom i pirinčem
POTREBNO JE:
500 g pečuraka,
250 g pirinča,
250 g pilećeg belog mesa,
200g kukuruza šećerca,
5-6 kiselih krastavčića,
300 g majoneza,
2 dl pavlake,
origano,
biber,
so.
PRIPREMA: Skuvajte pileće belo meso, izdinstajte pečurke i obarite pirinač i kukuruz šećerac.
Kada se piletina ohladi iseckajte je na sitno, a pečurke isecite na krupnije kocke. Obareni pirinač
i kukuruz šećerac dobro ocedite. Izmešajte piletinu sa pečurkama, ohlađenim pirinčem i
kukuruzom šećercem, sitno iseckanim kiselim krastavčićima, majonezom, pavlakom i origanom.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.