Salčići su tradicionalna mala slatka peciva punjena džemom. Ono što daje karakterističan ukus ovom desertu jeste testo koje sadrži samleveno svinjsko salo, pa odatle i sam naziv ove starinske poslastice. Iako vam se ovaj podatak možda neće svideti, ovaj sastojak ključan je za slastan ukus ovih lisnatih paketića koji se tope u ustima.
Salčići su savršeno posluženje uz kafu, a često se pripremaju i za praznike i druge svečane prilike. U njihovom ukusu uživaju sve generacije, a budući da su vrlo zanimljivi za spremanje, ovo je recept koji može angažovati sve članove porodice. U nastavku pogledajte jednu od mogućih varijanti salčića sa džemom, koja se priprema jednostavnije od originalnog recepta, ali donosi ništa manje ukusan rezultat:
Salčići
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 g samlevenog sala
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- 1/2 kašičice soli
- Džem (od kajsije ili šljive) za punjenje
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo.
- Dodajte samleveno svinjsko salo i prstima ga usitnite dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
- U drugoj posudi umutite jaje i jogurt, pa ih dodajte u mešavinu sa brašnom, pa sve dobro sjedinite.
- Na pobrašnjenoj površini razvijte testo debljine oko 1 cm.
- Isecite testo na kvadrate ili krugove (oko 5 cm u prečniku).
- Na sredinu svakog komada stavite malo džema, a zatim savijte ivice prema unutra da dobijete male paketiće.
- Prebacite salčiće na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20-25 minuta, ili dok salčići ne postanu zlatnosmeđi.
- Pospite ih prah šećerom i poslužite tople ili hladne (ukusni su u obe varijante) i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.