Salep je topli napitak poreklom iz Turske koji je danas popularan širom sveta, pa i kod nas. Osnovni sastojci podrazumevaju salep prah (koji nastaje mlevenjem korena nekoliko različitih vrsta divlje orhideje), mleko i cimet. Osim toga, ovaj napitak može se zasladiti i aromatizovati drugim začinima poput vanile, đumbira ili, pak, posuti mlevenim orašastim plodovima za dodatni ukus.
Salep odlikuje bogat, kremast ukus i gusta tekstura, zbog čega ga rado piju i deca, a zahvaljujući svojim lekovitim svojstavima (pomaže kod prehlada, u pročišćavanju disajnih puteva, smiruje bol u grlu i smanjuje upale) pogodan je za hladne mesece kada vladaju prehlade i virusi. Stoga, ukoliko još uvek niste probali ovaj vrlo ukusan i zdrav napitak, sada je pravi trenutak da to učinite. Recept sledi u nastavku:
Salep
Sastojci:
- 2 kašike salep praha
- 500 ml mleka
- 2-3 kašice šećera (po ukusu)
- Prstohvat cimeta (po želji)
- Prstohvat vanile (po želji)
Priprema:
- U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali ne dozvolite da provri.
- U maloj posudi, pomešajte salep prah sa malo hladnog mleka (oko 50 ml) da dobijete glatku pastu. Ovo će pomoći da se salep ravnomerno rastvori u mleku.
- Kada mleko bude toplo, dodajte pastu od salepa i dobro promešajte. Nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne, oko 5-10 minuta, ali pazite da ne proključa.
- Kada se salep zgusne, dodajte šećer, cimet i vanilu, i dobro promešajte.
- Sipajte salep u šolje, po želji pospite mlevenim orasima ili lešnicima i poslužite toplo. Verujemo da će vam se domaći salep i te kako svideti i da ćete se ovom receptu rado vraćati. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.