Samo pet grama ove namirnice štiti jetru i štitnu žlezdu 1Foto: Diana Vyshniakova / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Njen sadržaj beta-karotena je skoro 30 puta veći od onog koji se nalazi u šargarepi, dnevna doza ove plavo-zelene alge sadrži više gvožđa od dve šolje spanaća i pokazala se efikasnom u zaštiti od štetnog zračenja.

Ovo su samo neke od prednosti spiruline, alge koja raste u alkalnim jezerima i slanoj vodi. Zbog svoje otpornosti, može da izdrži i preživi ekstremne alkalne uslove veoma slane vode koja sadrži 30 grama do 270 grama soli po litru. Uz sve to, ova biljka je bogat izvor proteina, minerala i drugih hranljivih materija. Dovoljno dobrih razloga zašto ga možemo nazvati savršenim zdravstvenim saveznikom.

Preporučena dnevna doza ove plavo-zelene alge je oko pet grama, a može se postepeno povećavati do 10 grama dnevno. Obično se prodaje u obliku tableta ili praha, tako da će sedam grama praha zadovoljiti dnevne potrebe od 14 odsto tiamina (vitamina B1), 20 odsto riboflavina (vitamina B2), 11 odsto potreba za gvožđem i 47 odsto preporučenih dnevnih potreba za bakrom. Osim pomenutih, ostali minerali koji se mogu naći u ovoj algi su kalcijum, hrom, magnezijum, mangan i cink, ali i vitamini C i E.

Neke od zdravstvenih prednosti spiruline su navedene u nastavku:

1. Jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva

Spirulina je bogat izvor antioksidanata koji mogu zaštititi od oksidativnog oštećenja. Glavna aktivna komponenta se zove fikocijanin, pigmentno-proteinski kompleks koji spirulini daje jedinstvenu plavo-zelenu boju. Pored toga, fikocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i sprečiti proizvodnju inflamatornih signalnih molekula, nudeći impresivne antioksidativne i antiinflamatorne efekte.

2. Doprinosi boljem varenju

Spirulina sadrži aminokiseline koje obezbeđuju probavne enzime, što olakšava varenje. Takođe pomaže u borbi protiv crevnih infekcija jer ima imune ćelije koje se bore protiv virusa i tako podstiču varenje.

3. Smanjuje nivoe LDL i triglicerida

Redovna upotreba spiruline može smanjiti ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, dok povećava HDL holesterol. U maloj studiji od 25 ljudi sa dijabetesom tipa 2, dva grama spiruline dnevno značajno su poboljšala gore navedene markere. Druga studija sprovedena na ljudima sa visokim holesterolom pokazala je da jedan gram spiruline dnevno snižava trigliceride za 16,3 odsto i LDL za 10,1 odsto.

4. Štiti jetru

Pomenuti fikocijanin prisutan u spirulini je kroz istraživanja pokazalo da spirulina pomaže u zaštiti ćelija jetre od oštećenja toksinima.

Pored ovih blagodeti, spirulina povećava energiju, smanjuje anksioznost i stres, regeneriše štitnu žlezdu, suzbija alergije, pomaže kod PMS-a, poboljšava koncentraciju i pamćenje, hrani telo pomenutim hranljivim materijama. Zbog čitavog niza prednosti, predlažemo kako ovu algu uvrstiti u obrok, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari