Šantili krem i jagode (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Kada dođe sezona jagoda kao što je sada, puni smo ideja kako ih iskoristiti. Onako crvene mirisne i slatke prosto nas mame da ih stavimo u neki desert.

Šantili krem se pravi od jaja i slatke pavlake, bogatog je ukusa, vazdušast, kremast, mek. Kada ga jednom savladamo biće nam dobra osnova za mnoge kremaste poslastice.

Šantili krem i jagode su prilično zgodna kombinacija.

Kroasani, ekleri, šušu testo, skonsi, sve nam to može poslužiti kao osnova, a šantili krem i jagode za punjenje.

Nakon što smo to uradili, ukrasili šećerom u prahu i listićima mente, naša poslastica je gotova i spremna za serviranje.

Šta nam je sve potrebno:

Za krem:

  • 750ml mleka
  • 180g šećera
  • 6 žumanca
  • 100g kukuruznog skroba
  • ekstrakt vanile
  • 250ml slatke pavlake
Šantili krem i jagode (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

I još:

  • 20 komada manjih kroasana
  • 300g jagoda
  • listići mente
  • šećer u prahu

Način pripreme:

  1. Mikserom umutiti žumanca sa šećerom. U hladno mleko dodati skrob, žicom mutiti da razbijemo grudvice. Sjediniti sa umućenim jajima i staviti na laganu vatru da se krem zgusne neprestano mešajući. Na kraju dodati ekstrakt vanile. Krem preručiti u staklenu posudu i prekriti providnom folijom (da se ne uhvati korica na površini). Neka se krem dobro rashladi.
  2. Umutiti slatku pavlaku (vodeći računa da je ne umutimo previše).
  3. Pomešati pavlaku i krem, ponovo rashladiti.
  4. U špric za kolače ili poslastičarsku kesu sipati krem.
  5. Kroasane iseći na pola, filovati dobijenim kremom i naseckanim jagodama.
  6. Na kraju posuti šećerom u prahu i ukrasiti listićima nane.

Napomena: Kroasane napraviti od lisnatog testa ili kupiti ili princes krofne, ekleri, sve to možemo puniti šantili kremom. 

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari