Šantili krem i jagode (recept)

Ostavite komentar


  1. Mislio sam da je šantali krem samo umućena mlečna slatka pavlaka i eventualno aroma vanile ili bilo koja druga?. Ovaj drugi fil je klasični kastard koji se obogaćuje sa šantali kremom.

    1. U pravu ste, krem šantiji je umucena slatka pavlaka, ili ono sto mi zovemo slag (ali pravi, ne iz kesice)

  2. Uzivacemo uz ovaj recept bas danas a mozda se danas napravi i onaj Kristinin dzem od jagoda sa jabukama , ocekujemo recept za slatko u iducem receptu , ako mogu da dodam i moje mame jedan recept a to je sam sa jagodama.
    Taj šam moze se servirati u finim čašama zajedno sa jagodama a moze se upotrebiti i kao fil za patispanj pa bi se dobio rolat sa samom od jagoda.
    Za sam šam treba: 200 gr. jagoda, 10 kasika secera, 1 belance (jaje da bude sasvim sveze). Jagode oprati uzeti obicno rende pa ih rucno narendati tamo gde se to radi kada se rendaju jabuke , preko narendanih jagoda staviti 10 kasika secera i jedno belance pa sve miskerom dobro umutiti u šam.
    Uzeti lepe visoke case sa stopicom staviti po koju jagodu u nju i šam od jagoda , a ako domaćicu ne mrzi može napraviti i patišpanj na uobicajeni nacin i nafilovati ga ovim šamom i iznutra i spolja , divna starinska domacinska poslastica moje mame.

  3. A evo i jednog starinskog krema sa dzemom kako su nekada domacice pravile , iz mog kuvara:
    600 мл млека
    80 гр. шећера
    30 гр. густина
    70 гр. брашна
    4 пуне кашике џема по избору
    Мало више од пола количине млека ставити у посебну посуду која ће касније ићи на ринглу , у млеко умешати претходно сједињено брашно, густин и шећер , умешати у млеко и жицом мутити да се не створе грудвице а када је добро сједињено додати остатак млека и промешати , све ставити на ринглу на средњу температуру и жицом мутити док се крем не угусти а када се угустио као отприлике густи шлаг у њега додати 4 пуне кашике џема , од кајсија или неког другог , промешати и сјединити мутећи са жицом не са миксером и оставити га да се охлади на собној температури .
    Овај крем се може користити за све врсте бисквита који се ролају у ролат а може се сервирати и у чашама са већим комадима изломљеног бисквита , декорација је по жељи домаћице

  4. Ako nekoga zanima – pravilno se izgovara
    ŠANTIJI.
    Piše se: chantilly

  5. „šušu testo“ 😀
    Zašto prevodite ionako loše tekstove, pa još i ne proverite kako se pravilno piše? Očajnički vam treba dobar lektor.
    Ode i Danas u propas’…

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. i 22. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.