Mafini su tipična američka poslastica koja se peče u modlama. Prihvaćeni su svuda u svetu kao standard uz kafu, ali i kao lagana porodična poslastica.
Osnovnom testu možemo dodati komadiće crne ili bele čokolade, maline, borovnice, sezonsko voće, lešnike, bademe, čija ili laneno seme, možda cimet, lavandu, ali i napraviti slane mafine.
Predlog za predstojeće praznike su čokoladni mafini ukrašeni bombonama u obliku jaja. Modle za mafine možete naći svuda u prodaji, bilo da su standardne ili silikonske.
Mafini zahtevaju svega nekoliko sastojaka, lako se pripremaju, ali isto tako brzo nestanu kada ih napravite.
Šta nam je sve potrebno:
- 150g čokolade za kuvanje
- 150ml ulja
- 40g kako praha
- 150g šećera
- 150g brašna
- 4 jaja
- prašak za pecivo
Način pripreme:
Na pari istopiti čokoladu, dodati ulje (može i puter), pa sjediniti.
U staklenoj posudi umutiti jaja sa šećerom.
Kada smesa postane svetlija, dodati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo kao i prohlađenu čokoladu. Sjediniti sastojke lagano mešajući.
Smesu sipati u kalup za mafine i to 2/3 kalupa i peći na 180C, 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Probati čačkalicom po sredini mafina, ako ne ostaju tragovi testa, onda su sigurno pečeni.
Ukrasiti kremom u boji, voćem, ukrasima za kolače ili bombonama u obliku jaja. Kada ih ukrašavamo, kao što sada činimo, više su slični kapkejkovima.
NAPOMENA: dobro nauljiti kalup, ili kupiti dodatne papirne kalupe, ili ih napraviti od papira za pečenje u rerni. Ova poslasticu je prilagodljiva, slobodno iskoristiti maštu u procesu pripreme kao i dekorisanju.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.