Sarma od kiselog kupusa je nezaobilazno jelo zimske trpeze bez koga ne možemo da zamislimo slave i praznike. Postoje brojne varijacije na temu, pa tako u fil možete dodati suvo meso, seckanu slaninicu ili neki drugi suhomesnati proizvod, poput kulena, koji svemu daje poseban neodoljiv šmek. No, ono što je najvažnije je da je kupus dobar i dovoljno kiseo, jer ipak je on glavni sastojak koji povezuje sve ostale.
Sarma od kiselog kupusa zahteva malo više truda i vremena, ali ovaj domaći specijalitet apsolutno je vredan toga. Ono što je odlično u vezi sa ovim jelom jeste to što možete napraviti veliku količinu i po potrebi zalediti, a poznato je da je sarma, kao i pasulj, ukusnija što se više puta podgreva. U nastavku pogledajte klasičan provereni recept za domaću sarmu od kiselog kupusa, sa kojim nema greške:
Sarma od kiselog kupusa
Sastojci:
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- 100 g suve slanine
- suva rebra ili suvo meso, po želji
- 150 g pirinča
- so po ukusu
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
- aleva paprika po ukusu
- nekoliko listova lovora
- nekoliko celih zrna bibera
- 2 kašike svinjske masti
- 1/2 dl ulja
Priprema:
- Glavicu kiselog kupsa razdvojte na listove, nožem odstranite koren i deblji deo, pa ih dobro operite. Ostavite 5-6 celih listova za dno posude i za pokrivanje jela.
- U većoj šerpi, zagrejte mast i ulje, pa propržite slaninu, zatim dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa kada luk promeni boju i postane staklast, dodajte meso. Sve dobro promešajte, pa pržite dok meso ne bude gotovo.
- Nakon toga, dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, alevu papriku i sveže mleveni crni biber, dolijte malo vode, pa mešajte da se sve fino sjedini i ostavite da se krčka dok pirinač ne bude skoro gotov.
- Gotov fil nanesite na listove kupusa, pa dobro uvijte kako fil ne bi ispao i kako se sarme ne bi raspale tokom kuvanja.
- Dobro podmažite šerpu za kuvanje, pa na dno prvo složite nekoliko listova kupusa, a zatim u redovima složite savijene sarme od kiselog kupusa.
- Za zapršku zagrejte malo ulja i masti, pa dodajte alevu papriku i malo brašna, sve dobro promešajte da se razbiju grudvice, pa njome prelijte složene sarme. Odozgo prekrijte sve listovima kupusa, dobro ušuškajte, nalijte vodom do polovine šerpe, pa stavite da se lagano krčka na srednjoj vatri 2-2,5 sata, u zavisnosti od jačine vašeg šporeta.
- Po želji, sarmu kada je kuvana možete malo ubaciti u rernu da se fino zapeče.
- Uživajte u ovom domaćinskom zimskom obroku. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.