SatarašSataraš, foto: Shutterstoc

Sataraš je tradicionalno jelo sa Balkana, posebno popularno u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj

Sataraš vodi poreklo od mađarskog jela „lečo“, koje se pravi od sličnih sastojaka.
Ova jela su nastala kao način da se iskoristi sezonsko povrće, posebno tokom letnjih meseci kada su paprike i paradajz najdostupniji.
Sataraš je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji je postao nezaobilazni deo kuhinje u mnogim balkanskim domaćinstvima.

Sataraš, recept

Sastojci:

3 crvene paprike
3 zelene paprike
4 paradajza
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1/4 šolje ulja
So i biber po ukusu
Peršun po želji

Priprema:

Priprema povrća: Operite paprike i paradajz. Paprike očistite od semenki i isecite na tanke trake. Paradajz oljuštite (najlakše je oljuštiti tako što ćete ga prvo potopiti u vrelu vodu na par sekundi) i isecite na kockice. Luk očistite i isecite na sitno, a beli luk na tanke listiće.

Prženje: U velikoj tavi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut-dva.

Dodavanje paprika: Dodajte paprike i pržite ih dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta, povremeno mešajući.

Dodavanje paradajza: Dodajte iseckan paradajz, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se povrće potpuno ne skuva i dok tečnost ne ispari, otprilike 20-30 minuta.

Završetak: Kada je sataraš gotov, po želji dodajte sitno seckan peršun. Poslužite toplo kao glavno jelo uz hleb ili kao prilog uz meso ili ribu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari