SatarašSataraš, foto: Shutterstock

Sataraš, ili kako ga još nazivaju bećarac ili bećar-paprikaš, predstavlja kulinarsku simfoniju leta na Balkanu. Ovo jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka, donosi sa sobom mirise i ukuse koji podsećaju na tople letnje dane i bogatstvo boja koje se rađa u vreme berbe.

Sataraš je nastao iz mađarske kuhinje, i postao je omiljeni letnji obrok u mnogim domaćinstvima. U klasičnoj verziji, paradajz, crveni luk i šarene paprike se kuvaju zajedno u širokom tiganju na laganoj vatri. Tečnost se polako redukuje, dok povrće zadržava svoju čvrstoću i intenzitet boje.

Začini kao što su so, biber i origano dodaju dubinu ukusu, dok dodatak šećera može da ublaži kiselost paradajza i paprike. Postoji nekoliko varijanti sataraša, u zavisnosti od lokalnih preferencija i dostupnih namirnica. U nekim krajevima, dodaje se i beli luk ili jaje, dajući jelu još više karaktera i hranljivih vrednosti.

Sataraš se može poslužiti kao toplo predjelo, prilog mesnim jelima ili kao samostalan obrok uz kuvani pirinač ili krompir. Tradicionalno se jede i hladan, što ga čini idealnim izborom za vrele letnje dane kada se traži nešto osvežavajuće i lagano za ručak.

Ovaj jednostavan recept za sataraš pruža ne samo ukusan obrok već i priliku za uživanje u svežem povrću koje dolazi iz lokalnih bašti. Priprema se sa ljubavlju i pažnjom, uživajući u svakom zalogaju bogatog ukusa koji podseća na tradicionalne vrednosti i gastronomske radosti letnjih dana.

Ovaj recept za sataraš za četiri osobe, preuzeli smo sa sajta Recepttura.com, zato što nam je naprvo čitanje, zamirisao kao onaj čuveni bakin koji smo jeli kada smo bili mali.

Sataraš recept

Potrebno je

2 veća crvena luka
4 žute paprike
4 zelene paprike
6 paradajza
suncokretovo ulje za prženje
so
biber

Priprema
Prvo treba pripremiti paradajze da im kasnije lakše ogulimo kožicu.
U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa.
Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.
Kada voda proključa maknuti je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz.
Ostaviti ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.
Oguliti oba crvena luka pa ih narezati na režnjeve.
Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice.
Na isti način pripremiti i zelene paprike.
Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice.
U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.
Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.
Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.
Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta. Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.
Za to vreme tekućina u satarašu će se redukovati.
Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari