Problem koji mnoge početnike u kuhinji navodi da odustanu od pripreme kolača je njihov loš ishod.
Naime, često se dešava da iako u potpunosti pratite recept od koraka do koraka, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, već potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vaši kolači propadaju, piše Zadovoljna.hr.
1. Koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo i obrnuto
Prašak za pecivo se pravi od sode bikarbone, ali je njihova struktura i tekstura potpuno drugačija, kao i efekat koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona reaguje i proizvodi ugljen-dioksid samo kada se pomeša sa kiselim sastojcima kao što su čokolada, jogurt, kiselo mleko ili sirće. Prašak za pecivo, s druge strane, proizvodi ugljen-dioksid kada se pomeša sa vodom.
2. Izbegavanje prosejavanje suvih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali mnogi to preskaču. Ovaj je korak važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.
3. Otvarate vrata pećnice za vreme pečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjđesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se ciela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do izduvavanja vrelog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
4. Predugo mešate testo
U posljednje vreme sve više se koriste automatizovane mešalice, čijim pak opcijama treba ovladati pre negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje, dok druge sastojke valja umešati ručno.
5. Zaboravljate protresti kalup s testom
Posebno naznačen u gotovo svakom receptu jest savet da testo, nakon što ga izlijete u kalup, protresete. Brojni ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha, što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
6. Belanca naglo dodajete u smesu mešanjem
Greška koju mnogi rade u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača naglo je dodavanje izlupanih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu, zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati žlicom malo-pomalo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.
7. Predugo ostavljate žumanke i šećer bez mešanja
Brojni recepti, posebno za torte, započinju prvim korakom mućenjem žumanaca sa šećerom, ali posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže na žumanke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smesu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.