Italijani su ovaj kremasti slatkiš nazvali semifredo koji najviše podseća na sladoled. Odlična letnja poslastica koju je vrlo jednostavno napraviti.
Ako upotrebimo maštu možemo osmisliti bezbroj kombinacija kao dodatak za krem, uvek možete napraviti nešto sa sopstvenim pečatom. Bilo da je u pitanju bobičasto voće, bademi, pistaći, pečeni lešnik, smokve, breskve, limun, neki aromatični liker, nutela, oreo ili plazma keks, slani karamel.
Šta nam je sve potrebno:
Za krem:
- 6 jaja
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera
- Vanila šipka ili kesica burbon vanile
Voće:
- 500 g bobičastog voća (jagode, maline, borovnice, kupine)
- 50 g šećera
- 3-4 cveta lavande, 20 g suve, ili nekoliko kapi ekstrakta
Voće propasirajte ili usitnite, pomešajte sa šećerom i dodajte u krem. Jedan manji deo voća možete ostavite za dekoraciju.
Način pripreme:
Priprema tri vrste krema:
Vanilu preseći uzduž, sastrugati semenke, zamena može da bude kesica burbon vanile. Uzeti tri posude:
I krem
Slatku pavlaku umutiti u šlag vodeći računa da ne umutite previše, kako se ne bi stvorile grudvice, potom u frižider.
II krem
Umutiti žumanca sa šećerom (100g) i semenkama vanile, sve to radimo na pari, dok ne dobijete bledo žućkastu boju krema.
III krem
U trećoj posudi mutimo belanca sa malo soli i ostatkom šećera takođe na pari oko pet minuta. Bitno je termički obraditi jaja, naročito u letnjem periodu.
Sva tri krema pomešati zajedno, trebalo bi da budu hladni, izmešati ručno, dodati voće u našem slučaju (borovnice i lavanda), nastaviti sa mešanjem da što više vazduha uđe u smesu. Providnom folijom obložite kalup pravougaonog oblika, sipajte krem, zatvorite folijom i stavite u zamrzivač preko noći.
Pre posluživanja, semifredo treba ostaviti neko vreme u frižideru, potom izvadimo iz kalupa isečemo na kriške polusmrznuto, nakon toga poslužite, ukrašeno voćem koje smo ostavili za dekoraciju.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.