Cucumber sandwich popularan je obrok koji je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu, a naziv nosi po glavnom sastojku – krastavcu. Obično se priprema od samo tri sastojka: belog hleba bez kore, koji je premazan maslacem, i obogaćen tankim kolutovima svežeg krastavaca, piše punkufer.dnevnik.hr.
Iako je reč o sendviču koje se priprema praktično „ ni od čega“ veoma je popularna užina uz poslepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru. Štaviše, konzumiranje ovog sendviča u brojnim romanima, serijama i filmovima koristi se kao jedan od elemenata za prepoznavanje bogatih likova u priči.
Sendviči od krastavaca doživeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. veka, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajdžinica koje služe poslepodnevnu zakusku. Često sejedu i u britanskim kriket klubovima, gde se začinjavaju i sa sirćetom slatkastog ukusa i malo bibera.
U modernim verzijama ovoga sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneza, te začinskog bilja kao što je kopar i vlašac kako bi se poboljšao ukus i nutricionistička vrednost tih zalogajčića.
Mi vam donosimo recept za moderniju, ali i dalje prilično skromnu verziju koju možete da napravite čak i ako nemate puno iskustva u kuhinji. Ako iskoristite beli tost hleb, sendvič ćete pripremiti za manje od pet minuta.
Sastojci za sendvič od krastavaca:
- 2 kriške belog hleba
- 1 kašičica sirnog namaza
- 1 kašičica maslaca
- nekoliko kolutova svežeg krastavca
- so po želji
- začinsko bilje po želji
Priprema:
- Preklopite dve kriške tost hleba i nožem odstranite koricu sa svih strana.
- Na jednu krišku razmažite maslac, a na drugu sirni namaz.
- Ogulite svež krastavac i naseckajte ga na vrlo tanke kolutove.
- Složite kolutove krastavca na stranu hleba namazanu maslacem.
- Preko krastavaca posipite malo svežeg začinskog bilja poput vlasca, nane ili kopra.
- Poklopite sendvič i poslužite odmah. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.