Šerbet se kao napitak služi u mnogim zemljama, pa tako postoje i brojne varijacije na temu. I dok se u nekim delovima sveta on sprema samo od vode i šećera, te služi hladan, kao sirup aromatizovan limunovim ili pomorandžinim sokom i vanilom, u našim krajevima pod ovim nazivom najčešće podrazumevamo karamelizovan šećer sa mlekom.
Šerbet je jednostavan topli napitak, koji ne samo da je vrlo ukusan i popularan među svim generacijama, već predstavlja i efikasno sredstvo u borbi protiv kašlja i upaljenog grla. Budući da je sezona virusa počela, evo podsećanja na ovaj tradicionalni recept, koji vam može biti dobar saveznik u mesecima koji dolaze:
Šerbet
Sastojci:
- 3 kašike kristal šećera
- 200 ml mleka
Priprema:
- Sipajte šećer u džezvu ili lonče za kuvanje, pa stavite na ringlu na srednje jaku temperaturu i pustite da se šećer karamelizuje, neprestano mešajući, da ne zagori.
- Kada se šećer potpuno istopi i dobije izgled karamela, sklonite sa vatre i smanjite temperaturu.
- U šećer sipajte mleko, pa vratite na ringlu i mešajte sve dok se sastojci fino ne sjedine i nastane homogen napitak.
- Poslužite toplo jer je šerbet tako najdelotvorniji i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.