Šest namirnica za hidrataciju tokom leta 1Foto: Pixabay/stevepb

Hidratacija organizma neophodna je za dobar metabolizam i normalne fiziološke funkcije, posebno u letnjim danima kada su temperature visoke i kada telo izbacuje još više tečnosti znojenjem.

Zato, osim konstantnog unosa vode, dobro je konzumirati i namirnice koje hidriraju, jer dehidracija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Preporučena dnevna doza unosa vode iznosi oko dva litra, a dodatno se organizam može osvežiti i sledećim namirnicama.

Lubenica

Leto je gotovo nezamislivo bez hladne, sočne lubenice. Ona sadrži oko 95 odsto vode, pa je zbog toga odlična za hidrataciju organizma.

Osim toga, dobra je za probavu i takođe može utoliti žeđ. Može se kombinovati uz voće, a od nje se mogu praviti i različite vrste koktela i napitaka. A neretko se stavlja i u slana jela, uz fetu i masline.

Krastavac

Dobro je poznato da krastavac hidrira i osvežava kožu, a isto važi i kada se konzumira. Ovo povrće deluje kao diuretik i održava ravnotežu vode i soli u organizmu, a procenat vode koji sadrži sličan je kao u slučaju lubenice.

Nutricionisti navode da jedan krastavac dnevno može pomoći da se organizam hidrira, a on sadrži kalijum, magnezijum, mangan, koji su ključni za dobro funkcionisanje organizma.

Jagode

Leto je takođe nezamislivo bez jagoda, koje, kao i lubenica i krastavac, sadrže preko 90 odsto vode.

A osim vode, kroz jagode se u organizam unose i različiti vitamini i minerali, kao i limunska, vinska, jabučna kiselina.

Mogu se jesti same, u voćnoj salati, smutiju, kolačima, uz ovsenu kašu…

Dinja

Gde ima lubenice, ima i dinje. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidantima i doprinosi opštem zdravlju organizma.

Sastoji se od oko 90 odsto vode, bogata je kalijumom i može se konzumirati na razne načine.

Osim salata, može se stavljati i u sladoled, koktele, jogurt.

Tikvice

Tikvice su popularno letnje povrće koje sadrži oko 95 odsto vode, pa su savršen izbor za održavanje hidriranog organizma.

U njima je prisutan vitamin C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i proizvodnji kolagena.

Mogu se jesti sveže, grilovane, pohovane, kao musaka, čorba…

Paradajz

Jedna od najpopularnijih namirnica koja se nalazi u brojnim salatama je paradajz, koji sadrži oko 94 odsto vode.

Može se jesti svež ili pripremati na razne načine, a osim salata i jela od paradajza, moguće je uneti ga kao sok.

Takođe, savršen je za one koji paze na svoju telesnu težinu, jer je niskokaloričan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari