sinjski arambašiFoto: Shutterstock/New Africa

Praznična trpeza u našim krajevima ne može da prođe bez nekog specijaliteta od kiselog kupusa – bilo da je reč o sarmama, podvarku ili prokulama… No, da li ste čuli za sinjske arambaše – jelo koje dosta podseća na sarmu, ali koje je, po mišljenju mnogih, još ukusnije i prefinjenije od njih.

Od razigranih začina do sočnih kobasica, po mogućstvu sudžuka, sinjski arambaši sublimiraju sve omiljene zimske ukuse i arome u jednom jelu. Još kada je reč o starom izvornom recepotu, tu nema greške.

Recept za prave sinjske arambaše, specijalitet koji, po mišljenju mnogih gurmana, po mnogo čemu nadmašuje sarmu, dala nam je Helena Šepček iz Sinjana, koju pratimo na Instagramu Hela i njena kuživancija, piše Slobodnadalmacija.hr.

Sinjski arambaši

Sastojci:

  • 600 g govedine
  • 400 g svinjskog mesa
  • 150 g slanine
  • 2-3 srednja luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • po potrebi isečen kiseli kupus
  • peršun
  • rendana kora jednog limuna
  • muškatni oraščić, cimet, karanfilić po ukusu
  • goveđa kost
  • sudžuk
  • 1 kašika svinjske masti
  • malo koncentrata paradajza
  • so, biber
Sinjski arambaši: Praznični gurmanski specijalitet koji podseća na sarme, ali je mnogo ukusniji i prefinjeniji od njih 1
Foto: Shutterstock/New Africa

Priprema:

  1. Meso iseći na kockice. Napravite pesto od slanine, crnog luka, belog luka i peršuna i pomešajte ih sitno iseckane.
  2. Meso začinite, obratite pažnju na količinu začina, dodajte pesto i sve dobro promešajte, pa ostavite smesu da odstoji najmanje sat vremena.
  3. Za to vreme očistite glavicu kiselog kupusa, uklonite koren, a listove operite. Na svaki list nanesite fil, pa oblikujte sinjske arambaše i poređajte u posudu u koju ste na dno stavili sitno seckani kupus i goveđu kost i jednu kašiku svinjske masti.
  4. Nakon što ste složili jedan red, prekrijte ga isečenim kupusom, stavite novi sloj arambaša, pa stavite novi sloj kupusa i na to parče suvog svinjskog mesa (Hela koristi sudžuk) i malo koncentrata paradajza, dodajte vode i stavite na vatru, pa kuvajte bez mešanja dok sinjski arambaši ne budu gotovi. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari