![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 1 sitni kolači](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2282342877-1000x560.jpg)
Sitni kolači i torte su nezaobilazni deo svake slavske trpeze, a nije tajna da se mnogi gosti upravo njima najviše raduju. Sočne bombice, prhke kiflice, dekorativne štanglice… Ko bi im odoleo?! Sa tim u vezi, danas sa vama delimo 8 preukusnih recepata za sitne kolače koji mogu biti odličan izbor za Svetog Jovana.
Sitni kolači koje smo izdvojili za vas kombinuju različite arome, izgled i teksture, pa će među njima svako pronaći ono što najviše voli. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na 8 preukusnih recepata:
Sitni kolači – 8 neodoljivih recepata
Gurabije
POTREBNO JE:
- 3 žumanceta
- 1 jaje
- 200 g masti
- 250 g šećera
- 100 g oraha
- 500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- korica limuna.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 2 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_232168168.jpg)
PRIPREMA:
Umutite žumanca, jaje, mast i šećer. Dodajte mlevene orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i malo narendane korice limuna. Sve sjedinite. Razvijte koru i modlicama vadite oblike po želji. Kolačiće poređajte na podmazan pleh. Po želji premažite belancetom i na svaki kolačić stavite po malo seckanih oraha pomešanih sa šećerom. Pecite na 180 stepeni oko deset minuta, tek da blago zarumene po ivicama. Sačekajte da se kolačići malo prohlade u plehu, pa ih prebacite na tanjir i poslužite.
Kuglice od oraha i ruma
POTREBNO JE:
- 200 g oraha
- 100 g šećera
- 100 g rendane čokolade
- malo ruma.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 3 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2166598161.jpg)
PRIPREMA:
Izmešajte orahe, šećer i renadanu čokoladu, pa dodajte ruma koliko je potrebno da zamesite testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i valjajte ih po želji u kristal šećer, rendanu čokoladu ili mlevene orahe. Kuglice ređajte u papirnate korpice i ostavite da se malo prosuše, pa poslužite.
Kesten kolač
POTREBNO JE:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaa.
ZA FIL:
- 500 g kesten pirea
- 250 g šećera u prahu
- 2-3 kašike ruma
- 50 g čokolade
- 150 g maslaca
ZA GLAZURU:
- 150 g čokolade
- 4-5 kašika ulja.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 4 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 3](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_226361860.jpg)
PRIPREMA:
Umutite šam od belanaca sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i na kraju kakao i brašno izmešano sa praškom za pecivo. Ispecite koru u velikom plehu, pa kad se ohladi presecite je na dva dela i po želji poprskajte sa par kašika ruma. Za fil umutite penasto maslac i šećer u prahu, dodajte kesten pire, rum i rastopljenu čokoladu. Sve lepo izmešajte i premažite preko kore. Stavite zatim drugu koru i prelite kolač glazurom od čokolade. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Praznični mafini
POTREBNO JE:
- 150 g brašna,
- 40 g šećera,
- 50 g pečenih badema,
- 25 g sušenih brusnica,
- 1 prstohvat soli,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- 1/2 kašičica cimeta,
- malo đumbira,
- malo muskatnog orašćića,
- 50 g maslaca,
- 1 jaje,
- 100 ml mleka.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 5 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 4](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_500478349.jpg)
PRIPREMA:
U jednoj posudi pomešajte šećer, brašno, mlevene pečene bademe, brusnice, so, prašak za pecivo i začine, a u drugoj maslac, jaje i mleko. Dodajte mešavinu maslaca, mleka i jaja suvim sastojcima i dobro promešajte. Rasporedite mešavinu u korpice za mafine i pecite oko 20-25 minuta na 200 stepeni. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prhke kiflice sa pekmezom
POTREBNO JE:
- oko 500 g brašna
- 100 g masti
- 150 g maslaca
- 25 g svežeg kvasca
- 1 dl tople vode
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 2 žumanceta
- limunova kora
- domaći pekmez.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 6 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 5](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_94125460.jpg)
PRIPREMA:
Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, pa ostavite na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešajte brašno sa malo soli, dodajte šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, narendanu limunovu koru i na kraju dodajte pripremljeni kvasac. Zamesite glatko testo, oblikujte valjak i podelite na šest delova. Svaku lopticu razvijte tanko u krug i podelite na osam trouglića. Na svaki trouglić stavite po kašičicu pekmeza i zamotajte u kiflicu. Ređajte na pleh preko masnog papira i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljajte odmah u prah šećer zamirisan vanilom.
Kuglice sa bademima
POTREBNO JE:
- 250 g mlevenih badema
- 100 g seckanih badema
- 250 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 2 kašike narendane čokolade
- 1 limun
- 3 kašičice mlevenog keksa
- 1/2 kašike cimeta
- 1 muskatni oraščić
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 7 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 6](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_237965098.jpg)
PRIPREMA:
Od belanaca umutite čvrst sneg bez šećera, zatim dodajte kašiku po kašiku šećera, vanilin-šećer i umutite. Zatim dodajte bademe, sok i narendanu limunovu koru, narendanu čokoladu, mleveni keks pomešan sa praškom za pecivo, malo rendanog muskatnog oraščića i umesite jednoličnu smesu. Od pripremljene smese oblikujte kuglice, slažite ih u podmazan pleh, stavite u zagrejanu rernu i na laganoj vatri ih oko jedan sat sušite.
Kokosov san
POTREBNO JE:
ZA 1. KORU:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g kokosa,
- 3 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 limun.
ZA 2. KORU:
- 6 belanaca,
- 200 g šećera,
- 200 g mlevenih oraha,
- 50 g čokolade,
- 4 kašike brašna,
- 1/2 praška za pecivo,
- 2 kašike ulja.
ZA FIL:
- 12 žumanaca,
- 200 g šećera,
- 3 dl mleka,
- 1 puding od vanile,
- 300 g margarina,
- 1 želatin.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 8 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 7](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_124545040.jpg)
PRIPREMA:
Za prvu koru belanca i šećer izmiksajte u čvrst sneg, dodajte kokos, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sok od limuna. Testo lagano pecite da dobije žutu boju. Za drugu koru belanca, šećer i ulje izmiksajte u čvrstu smesu, dodajte orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa ispecite koru. Potopite želatin u hladnu vodu po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Šećer i žumanca dobro izmiksajte, umešajte puding i skuvajte u mleku. Skinite sa vatre, pomešajte želatin u vrući fil da se lagano rastopi. Omekšali margarin penasto izradite i pomešajte u ohlađeni fil i dobro ujednačite da krema bude glatka. Belo testo premažite sa pola fila, pa stavite smeđe testo, drugu polovinu fila i ukrasite kokosom.
Bombice od kestena i čokolade
POTREBNO JE:
- 200 g kesten pirea
- 50 g maslaca
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 kašike ruma
- 100 g rastopljene čokolade
- 100 g narenadane čokolade.
![Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 9 Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 8](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_69087775.jpg)
PRIPREMA:
Izmešajte kesten pire, maslac, rum i šećer u prahu. Rastopite čokoladu i izmešajte sa pripremljenom smesom. Sačekajte da se malo prohladi i oblikujte bombice, pa svaku uvaljajte u narendanu čokoladu i ređajte u papirnate korpice. U sredinu svake bombice po želji možete staviti po jedan lešnik ili badem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.