sitni kolačiFoto: Shutterstock/Africa Stock

Sitni kolači i torte su nezaobilazni deo svake slavske trpeze, a nije tajna da se mnogi gosti upravo njima najviše raduju. Sočne bombice, prhke kiflice, dekorativne štanglice… Ko bi im odoleo?! Sa tim u vezi, danas sa vama delimo 8 preukusnih recepata za sitne  kolače koji mogu biti odličan izbor za Svetog Jovana.

Sitni kolači koje smo izdvojili za vas kombinuju različite arome, izgled i teksture, pa će među njima svako pronaći ono što najviše voli. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na 8 preukusnih recepata:

Sitni kolači – 8 neodoljivih recepata

Gurabije 

POTREBNO JE:

  • 3 žumanceta
  • 1 jaje
  • 200 g masti
  • 250 g šećera
  • 100 g oraha
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • korica limuna.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 1
Foto: Shutterstock/LarsZ

PRIPREMA:

Umutite žumanca, jaje, mast i šećer. Dodajte mlevene orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i malo narendane korice limuna. Sve sjedinite. Razvijte koru i modlicama vadite oblike po želji. Kolačiće poređajte na podmazan pleh. Po želji premažite belancetom i na svaki kolačić stavite po malo seckanih oraha pomešanih sa šećerom. Pecite na 180 stepeni oko deset minuta, tek da blago zarumene po ivicama. Sačekajte da se kolačići malo prohlade u plehu, pa ih prebacite na tanjir i poslužite.

Kuglice od oraha i ruma 

POTREBNO JE:

  • 200 g oraha
  • 100 g šećera
  • 100 g rendane čokolade
  • malo ruma.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 2
Foto: Shutterstock/Silvia ND

PRIPREMA:

Izmešajte orahe, šećer i renadanu čokoladu, pa dodajte ruma koliko je potrebno da zamesite testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i valjajte ih po želji u kristal šećer, rendanu čokoladu ili mlevene orahe. Kuglice ređajte u papirnate korpice i ostavite da se malo prosuše, pa poslužite.

Kesten kolač 

POTREBNO JE:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa.

ZA FIL:

  • 500 g kesten pirea
  • 250 g šećera u prahu
  • 2-3 kašike ruma
  • 50 g čokolade
  • 150 g maslaca

ZA GLAZURU:

  • 150 g čokolade
  • 4-5 kašika ulja.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 3
Foto: Shutterstock/M. Unal Ozmen

PRIPREMA:

Umutite šam od belanaca sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i na kraju kakao i brašno izmešano sa praškom za pecivo. Ispecite koru u velikom plehu, pa kad se ohladi presecite je na dva dela i po želji poprskajte sa par kašika ruma. Za fil umutite penasto maslac i šećer u prahu, dodajte kesten pire, rum i rastopljenu čokoladu. Sve lepo izmešajte i premažite preko kore. Stavite zatim drugu koru i prelite kolač glazurom od čokolade. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Praznični mafini

POTREBNO JE:

  • 150 g brašna,
  • 40 g šećera,
  • 50 g pečenih badema,
  • 25 g sušenih brusnica,
  • 1 prstohvat soli,
  • 2 kašičice praška za pecivo,
  • 1/2 kašičica cimeta,
  • malo đumbira,
  • malo muskatnog orašćića,
  • 50 g maslaca,
  • 1 jaje,
  • 100 ml mleka.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 4
Foto: Shutterstock/zi3000

PRIPREMA:

U jednoj posudi pomešajte šećer, brašno, mlevene pečene bademe, brusnice, so, prašak za pecivo i začine, a u drugoj maslac, jaje i mleko. Dodajte mešavinu maslaca, mleka i jaja suvim sastojcima i dobro promešajte. Rasporedite mešavinu u korpice za mafine i pecite oko 20-25 minuta na 200 stepeni. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prhke kiflice sa pekmezom 

POTREBNO JE:

  • oko 500 g brašna
  • 100 g masti
  • 150 g maslaca
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 dl tople vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • 2 žumanceta
  • limunova kora
  • domaći pekmez.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 5
Foto: Shutterstock/ geniuscook_com

PRIPREMA:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, pa ostavite na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešajte brašno sa malo soli, dodajte šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, narendanu limunovu koru i na kraju dodajte pripremljeni kvasac. Zamesite glatko testo, oblikujte valjak i podelite na šest delova. Svaku lopticu razvijte tanko u krug i podelite na osam trouglića. Na svaki trouglić stavite po kašičicu pekmeza i zamotajte u kiflicu. Ređajte na pleh preko masnog papira i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljajte odmah u prah šećer zamirisan vanilom.

Kuglice sa bademima 

POTREBNO JE:

  • 250 g mlevenih badema
  • 100 g seckanih badema
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 2 kašike narendane čokolade
  • 1 limun
  • 3 kašičice mlevenog keksa
  • 1/2 kašike cimeta
  • 1 muskatni oraščić
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 6
Foto: Shutterstock/ noxphotos.com

PRIPREMA:

Od belanaca umutite čvrst sneg bez šećera, zatim dodajte kašiku po kašiku šećera, vanilin-šećer i umutite. Zatim dodajte bademe, sok i narendanu limunovu koru, narendanu čokoladu, mleveni keks pomešan sa praškom za pecivo, malo rendanog muskatnog oraščića i umesite jednoličnu smesu. Od pripremljene smese oblikujte kuglice, slažite ih u podmazan pleh, stavite u zagrejanu rernu i na laganoj vatri ih oko jedan sat sušite.

Kokosov san 

POTREBNO JE:

ZA 1. KORU:

  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g kokosa,
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 limun.

ZA 2. KORU:

  • 6 belanaca,
  • 200 g šećera,
  • 200 g mlevenih oraha,
  • 50 g čokolade,
  • 4 kašike brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 2 kašike ulja.

ZA FIL:

  • 12 žumanaca,
  • 200 g šećera,
  • 3 dl mleka,
  • 1 puding od vanile,
  • 300 g margarina,
  • 1 želatin.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 7
Foto: Shutterstock/awdebenham

PRIPREMA:

Za prvu koru belanca i šećer izmiksajte u čvrst sneg, dodajte kokos, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sok od limuna. Testo lagano pecite da dobije žutu boju. Za drugu koru belanca, šećer i ulje izmiksajte u čvrstu smesu, dodajte orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa ispecite koru. Potopite želatin u hladnu vodu po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Šećer i žumanca dobro izmiksajte, umešajte puding i skuvajte u mleku. Skinite sa vatre, pomešajte želatin u vrući fil da se lagano rastopi. Omekšali margarin penasto izradite i pomešajte u ohlađeni fil i dobro ujednačite da krema bude glatka. Belo testo premažite sa pola fila, pa stavite smeđe testo, drugu polovinu fila i ukrasite kokosom.

Bombice od kestena i čokolade 

POTREBNO JE:

  • 200 g kesten pirea
  • 50 g maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike ruma
  • 100 g rastopljene čokolade
  • 100 g narenadane čokolade.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana 8
Foto: Shutterstock/Maya Morenko

PRIPREMA:

Izmešajte kesten pire, maslac, rum i šećer u prahu. Rastopite čokoladu i izmešajte sa pripremljenom smesom. Sačekajte da se malo prohladi i oblikujte bombice, pa svaku uvaljajte u narendanu čokoladu i ređajte u papirnate korpice. U sredinu svake bombice po želji možete staviti po jedan lešnik ili badem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari