Zanatski sladoledar Veroljub Šobić u Beogradu sladoled od srpskih sirovina pravi sa ukusom vina, rakije, pa čak i ajvara.
Ajvar, rakija, vino, drenjina… Ukusi u kojima uživamo, ali ne očekujemo da ih osetimo u sladoledu. Za one koji nisu „robovi“ tradicionalnih ukusa u Beogradu postoje baš ovakvi „avangardni“ sladoledi koji promovišu tradicionalne arome Srbije – šljiva, trnjina, mušmula, kruška karamanka.
U Zemunu se nalazi poslastičarnica koja i nosi upravo ovaj naziv „Poslastičarnica“, a koja nudi neke drugačije sladolede, a čitavu ideju i biznis pokrenuo je majstor sladoleda, Veroljub Šobić.
On se ovim zanatom bavi poslednjih 30 godima i uvek insistira na tome da kod njega nema običnog sladoleda.
Šobić je još 1991. godine otvorio poslastičarnicu u Novom Sadu, i već tada je rešio da promoviše srpske ukuse uz pomoć italijanske tehnologije. Godine 2015. poslastičarnicu je preselio u Beograd, ali je prvo patentirao način proizvodnje voćnog sladoleda bez ikakvih aditiva što je u ovom poslu, prava nepoznanica.
Ovaj majstor u kugle sladoleda i sorbeta stavlja pravo srpsko voće, povrće, ali i sir, vino, kao i pravu šljivovicu.
Kod njega nećete nikada naći mango ili papaju, ali tu su ukusi lavande, kao i kamilice, za koju se neki Italijini koji su probali – prvi put čuli.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.