U celom svetu sladoled od vanile je omiljeni: Koji se najviše jede u Srbiji? 1Foto: Pixabay/Stevepb

Iako je u svetu omiljeni ukus sladoleda vanila, u Srbiji su ukusi poslednjih godina promenjeni, te je vanila u Beogradu tek na drugom mestu, odmah iza pistaća, koji je omiljen i među Novosađanima. Ukus belgijske mlečne čokolade je favorit Kragujevčana.

Sladoled, poslastica koja je osvojila naklonost širom sveta još od svog nastanka u sedmom veku u Kini, i dalje se rado konzumira, potvrđujući svoju neprolaznu vrednost.

Ovog jula, širom sveta, slavi se mesec sladoleda, kada ljudi mogu da uživaju u njemu bez ikakve griže savesti, a u prvoj polovini ove godine, dostava sladoleda na Wolt aplikaciji je porasla za više od 40 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Sladoled se često smatra savršenim završetkom obroka, a kompanija, a prema podacima Wolta, ova poslastica se najčešće isporučuje vikendom između 17 i 19 časova. To je vreme kada mnogi traže malo zadovoljstva posle napornog dana ili jednostavno žele da uživaju u trenutku sa nečim osvežavajućim i ukusnim.

Iako je sladoled od vanile najčešći izbor širom sveta, Beograđani su ovaj ukus plasirali na drugo mesto, dok je visoko na tronu ukus pistaća.
Sladoled sa ukusom plazme je zauzeo treće mesto. Novosađani su takođe uživali u sladoledu sa ukusom pistaća kao prvoj opciji za osveženje, dok su vanila i đanduja zauzele drugo i treće mesto.

Kragujevčani su najviše uživali u mlečnoj belgijskoj čokoladi, dok su pistaći i vanila bili vrlo blizu kao omiljeni ukusi.

Kroz istoriju sladoled je uvek bio omiljena poslastica i to bez obzira na godišnje doba. Rimljani su sakupljali sneg sa planina i aromatizovali ga voćem i sokovima da bi stvorili svoju verziju sladoleda, dok je čak i Aleksandar Veliki uživao u snegu začinjenim nektarom i medom.

Ovo ledeno zadovoljstvo i danas ostaje omiljeno i tokom hladnijih meseci. U januaru ove godine, Wolt dostavljači su dostavili gotovo 30 odsto više sladoleda nego prošle godine, dok je u februaru taj rast bio još veći.

Sladoled je vremenom postao mnogo više od običnog slatkiša – njegovo blagotvorno dejstvo podstiče lučenje hormona sreće, donoseći radost pri svakom zalogaju. Kada se proslavljaju posebni dani ili se prolazi kroz izazove u vezi, sladoled često dolazi kao prva opcija. Zbog toga nije iznenađenje što su najtraženiji sladoledi upravo oni u većim pakovanjima, od 500 grama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari