Kako temperature rastu, tako sve više ljudi traži spas u sladoledu. Omiljena letnja poslastica poznata je vekovima, a često se u poslednje vreme nađe i na stubu srama zbog svojih „nezdravih“ karakteristika – visokog udela šećera i masti.
A da li biste se iznenadili ako bismo vam rekli da sladoled baš i nije tako loš za naše zdravlje kao što se misli?
Nutricionistkinja Šeli Bolzs za „Yahoo Life“ istakla je kako mlečni sladoled zapravo može biti dobar izvor kalcijuma. Naime, porcija sladoleda, od, na primer, 1-2 kuge, može da sadrži oko 12 posto dnevno preporučene količine kalcijuma.
Naravno, to zavisi pre svega od sastojaka od kojih je sladoled napravljen, ali potencijal postoji.
Osim kalcijuma, sladoled sadrži i proteine (oko šest grama po porciji), pa tako omiljenom poslasticom možete uneti jednaku količinu proteina kao da ste pojeli tvrdo kuvano jaje, piše Zimo.
No, kako izabrati najbolji sladoled za nepce i telo?
Nutricionistkinja savetuje da se možda ne fokusirate toliko na „zdrave sladolede“ u kojima nećete uživati i počastite se malom porcijom sladoleda „koji će vam ispuniti srce i želudac“.
Umesto da, na primer, svakodnevno pojedete porciju sladoleda bez šećera i masti, bolje bi bilo da jednom nedeljno konzumirate nekoliko kugli sladoleda napravljenih od punomasnog mleka, koji će vam biti nagrada za suzdržavanje ostatak vremena.
Ako pak žudite za sladoledom svakodnevno, a stalo vam je da se hranite zdravo, onda je najbolje da ga pravite kući s nešto hranjivijim sastojcima. Tako možete kontrolisati količinu šećera, masti i ostalih sastojaka koji se smatraju lošim i zameniti ih zdravijim verzijama. Šećer možete zameniti medom, mast iz mleka orašastim plodovima ili puterom od kikirikija i slično.
Takođe, možete dodati omiljeno voće (poput banana ili smrznutog bobičastog voća), ali i sastojke poput čia semenki, ovasa ili čak semenki konoplje.
Za pripremu vam može poslužiti blender (samo proverite da je dovoljno jak) u kojem ćete smiksati sve sastojke, sipati u posudu i staviti na zamrzavanje ili pak neki od uređaja za izradu sladoleda kod kuće.
Naš savet za najjednostavniji domaći sladoled je onaj od banane. Dovoljno je jednu zrelu bananu (onu koja je već malo mekanija i ima smeđe tačkice po sebi) oljuštiti i iseckati na kriške. Smrznuti ih i potom staviti u blender. Miksajte dok ne postane kremasta. Dobićete jednostavan i zdrav desert koji možete dodatno obogatiti orašastim plodovima, komadićima bobičastog voća ili pak crmom čokoladom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.