Slane palačinke su ukusan i vrlo zasitan obrok koji lako možete pripremiti kod kuće, čak i kada nemate previše vremena. Recept, koji je u osnovi vrlo sličan onom za obične slatke palačinke, ne zahteva previše truda i umešnosti, već samo malo mašte i dobar apetit! Stoga, ukoliko ste fino gladni, a jede vam se nešto toplo i „testasto“, ovo je pravo jelo za vas.
Slane palačinke možete filovati raznim namazima i dodacima, po svom ukusu, što vam pruža priliku da eksperimentišete i budete kreativni. Slane palačinke, takođe, možete pohovati ili zapeći u rerni, za dodatnu dozu hrskavosti, odnosno sočnosti, mada su i klasično pripremljene više nego ukusne. Ovo jelo može biti odličan predlog za bogat doručak, branč ili večeru, a u nastavku pogledajte kako ga jednostavno možete i sami pripremiti kod kuće za sebe i(li) vama drage ljude:
Slane palačinke
Sastojci:
- 2 jajeta
- 250 ml mleka
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 1 kašika ulja (plus malo za prženje)
- Fil po izboru (sir, šunka, pavlaka, povrće, pečurke, spanać itd.)
Priprema:
- U dubljoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i so, mešajući da ne bude grudvica. Na kraju dodajte kašiku ulja.
- Na srednjoj temperaturi zagrejte tiganj i dodajte malo ulja. Kada se tiganj zagreje, sipajte malo smese i okrenite tiganj da se smesa fino razlije i ravnomerno rasporedi.
- Pržite palačinku oko 1-2 minuta s jedne strane, dok ne postane zlatnosmeđa, a zatim je okrenite i pržite još 1-2 minuta.
- Kada su palačinke gotove, punite ih filom po želji, preklopite ili zarolajte, i još jednom vratite nakratko u tiganj da se sve lepo zagreje i fino zapeče.
- Slane palačinke poslužite tople, uz dodatak pavlake, omiljenog sosa ili svežeg začinskog bilja po želji i uživajte u ovom neodoljivom ukusnom obroku! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.