slani mafiniFoto: Shutterstock/Elena Shashkina

Slani mafini su meko i sočno pecivo koje predstavlja idealnu opciju za brz i izbalansiran doručak ili večeru. Osnovno testo, koje se pravi od sastojka koje uvek imamo u kući, obogaćeno raznim zanimljivim dodacima predstavlja savršenu kombinaciju ukusa koju svi vole.

Slani mafini se mogu pripremati sa povrćem, suhomesnatim proizvodima, sirom ili kombinacijom svih njih. Možete čak osnovno testo podeliti na više delova, pa u svaki dodati drugi sastojak po želji. Mi vam u nastavku donosimo recept za jednu jako ukusnu varijantu, a vi je, po želji, prilagodite sebi i svojim gastronomskim preferencijama:

Slani mafini

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja (može maslinovo ili suncokretovo)
  • 100 g rendanog sira (npr. gauda, parmezan ili neki drugi po izboru)
  • 100 g šunke ili pilećih prsa (ili povrće po izboru, npr. pečene paprike, masline…)
  • 1 kašičica sušenog origana ili italijanskog začina (opciono)
  • 1/2 crvene paprike (po želji, seckana na kockice)
Slani mafini - recept koji uspe svaki put 1
Foto: Shutterstock/Leron Ligred

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine tako što ćete ga podmazati uljem ili staviti papirne korpice za mafine.
  2. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i sušeni origano ili italijanske začine.
  3. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, jogurt i ulje, pa sve dobro promešajte da se sastojci povežu.
  4. Polako sipajte mokre sastojke u suve i sve dobro promešajte, ali ne previše, jer testo treba da bude gusto, ali ne previše tvrdo i suvo.
  5. U smesu dodajte rendani sir, sitno iseckanu šunku ili pileće meso, i iseckanu papriku (ako koristite), pa sve dobro promešajte.
  6. Smesu rasporedite u pripremljeni kalup za mafine i punite ih do 2/3 visine. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđi.
  7. Ostavite mafine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih izvadite da se potpuno ohlade.
  8. Poslužite uz jogurt, salatu ili neki drugi prilog po želji i uživajte u ovom ukusnom i sočnom slanom pecivu! Prijatno!

Savet:

U ove mafine možete dodati razne sastojke po želji poput seckane slaninice, pečuraka, spanaća, blitve, semenki, peršuna, vlašca i slično. Ukusni su u  bilo kojoj kombinaciji!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari