Slatka jelka (recept) 1Foto: V. Laćarak

Zaista internet može da bude zabavan i da nam toliko informacija o svakojakim stvarima npr. kulinarstvu, različitim kuhinjama, receptima, lepim fotografijama, video zapisima.

Jedino što je potrebno da provedemo dosta vremena pretražujući i čitajući taj sadržaj.

Potreban je još jedan važan preduslov, a to je da da volimo kulinarstvo i da smo otvoreni prema drugim načinima pripreme hrane, izboru namirnica, njihovom kombinovanju, želje da isprobamo nešto novo, a prvenstveno da imamo smisla da prepoznamo nečiju lakoću snalaženja u kuhinji i kreativnost koju ljudi pokazuju.

Slatka jelka (recept) 2
Foto: V. Laćarak

Pošto su praznici pred nama, evo jedne od tih kreativnih ideja koju smo videli (Pinterest) i odmah isprobali. Naravno priprema se za veoma kratko vreme.

Šta nam je sve potrebno:

  • jedno pakovanje lisnatog testa (dva komada unutar pakovanja)
  • 150g nutele
  • šećer u prahu
  • žumance

Način pripreme:

Dva komada odmrznutog lisnatog testa razvući oklagijom u pravougaoni oblik.

Nožem iseći oblik jelke, premazati nutelom po celoj površini prvi sloj testa oblika jelke.

Sada preko tog sloja staviti drugi deo testa, pa iseći viškove.

Sad kad smo dobili jelku u komadu, treba seći trake širine oko 1cm, od dole prema vrhu, simetrično sa obe strane, treba voditi računa da nam po sredini ostane testo širine od 1,5cm.

Kada trakice isečemo ne do kraja, treba ih uvrtati, tako da će se videti delovi testa prošarani čokoladnim kremom.

Od ostataka testa iseći zvezdu za vrh jelke i stablo.

Kad smo završili uvrtanje i kad smo postavili zvezdu i stablo, celu jelku premazati umućenim žumancetom. Peći 30 minuta na 180C.

Najlakše je testo staviti na papir za pečenje, pa na tome raditi, tako sa papirom staviti u kalup za pečenje.

Kad je jelka gotova, posuti šećerom u prahu, poslužiti toplu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari