Badnji dan ima svoja pravila kada je u pitanju odabir namirnica za trpezu. Suvo voće je sastavni deo te ponude i uglavnom ga serviramo na uobičajeni način, trudeći se da sve bude lepo aranžirano.
Predlažemo da ovog puta uz malo truda pripremite staru poslasticu obučenu u novo ruho. Suve kajsije, šljive, urme, smokve napuniti kremom od oraha, pa ih onda glazirati šećerom.
Šta nam je sve potrebno:
- 8-10 komada suvog voća (od svake vrste): šljive, kajsije, urme, smokve
Krem:
- 300g oraha
- 50g šećera
- 100ml vode
Glazura:
- 350g šećera
- 150ml vode
Način pripreme:
U vrelu vodu sipajte šećer i samlevene orahe, mešajte dok se sve ne sjedini u krem, podešavajte gustinu dodatkom vode ili još malo oraha.
Dobijenim kremom puniti komade suvog voća (zasecite voće na pola). Ukoliko birate krupnije komade voća, onda je to 5-7 komada po vrsti voća. Potom voće staviti u frižider na sat vremena da se stegne.
U manju posudu stavite šećer i vodu, kuvajte dok ne dobije gusti šećerni sirup.
Voće poređajte u papirne korpice.
Kašikom pažljivo preko svakog komada punjenog suvog voća sipajte šećerni sirup.
Napomena: Takođe možete da karamelizujete (topite šećer), do zlatne boje i prelijete preko voća. Ako vam preostane nešto oraha možete da dodate suvo grožđe ili brusnicu, pa glazura od šećera, ili da napravite čokoladnu glazuru.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.