Slatko od trešanjaSlatko od trešanja, foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

Slatko od trešanja je nekada bilo deo ostave u svakoj kući u Srbiji. Ovaj slatkiš tradicionalno se pravio u našoj zemlji, Grčkoj i Bugraskoj.

Slatko od voća bilo je popularno kada nije bilo modernih načina konzerviranja hrane. Ljudi su koristili šećer kao prirodni konzervans da sačuvaju voće za zimske mesece. Korišćenjem šećera i kuvanjem voća u gust sirup, produžavao se vek trajanja voća, što je bilo posebno važno pre pojave frižidera i zamrzivača.

Slatko od trešanja recept:
Sastojci:

1 kg trešanja (očišćenih od koštica)
1 kg šećera
1 limun (sok od limuna)
200 ml vode
1 vanilin šećer (opciono)

Uputstvo:

Priprema trešanja:
Operite trešnje i pažljivo uklonite koštice.

Kuvanje šećernog sirupa:
U velikom loncu pomešajte šećer i vodu.
Stavite lonac na srednju vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi i ne formira sirup (oko 10-15 minuta).

Dodavanje trešanja:
Dodajte očišćene trešnje u lonac sa šećernim sirupom.
Kuvajte na srednjoj vatri dok trešnje ne omekšaju, ali pazite da ne prekuvate (oko 30-40 minuta). Povremeno skidajte penu koja se formira na površini.

Dodavanje limunovog soka:
Pred kraj kuvanja, dodajte sok od limuna. Limunov sok pomaže u očuvanju boje trešanja i daje prijatnu kiselkastu notu slatku.
Ako želite, možete dodati i vanilin šećer za dodatni ukus.

Testiranje gustine:
Da biste proverili da li je slatko dovoljno gusto, stavite malo sirupa na hladan tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se sirup ne razliva i zadržava oblik, slatko je spremno. Ako je previše tečno, kuvajte još malo.

Pakovanje slatka:
Sterilišite tegle i poklopce tako što ćete ih prokuvati u vodi ili zagrejati u rerni.
Pažljivo sipajte vrelo slatko u sterilizovane tegle, pazeći da ostavite malo prostora na vrhu.
Odmah zatvorite tegle poklopcima i okrenite ih naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.
Nakon toga, vratite tegle u prvobitni položaj i ostavite da se potpuno ohlade.

Skladištenje:

Čuvajte tegle sa slatkom na hladnom i tamnom mestu.
Nakon otvaranja, čuvajte teglu u frižideru i potrošite slatko u roku od nekoliko nedelja.

Slatko od trešanja je savršeno za posluživanje uz palačinke, kolače ili jednostavno kao dodatak uz šolju čaja ili kafe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari