slavsko žitoFoto: Shutterstock/Aleksandar Blanusa

Slavsko žito je, pored slavskog kolača, sveće i vina, jedno od tradicionalnih obeležja slava u Srbiji. Ono simbolizuje život, plodnost i povezanost s precima, te je važan deo obreda i gozbi.

U nekim krajevima, slavsko žito se nakon pripreme koristi za obrednu molitvu, a zatim se podeli među prisutnima kao simbol zajedništva i plodnosti. Slavsko žito je ukusan, simboličan i važan deo svake slave, a u nastavku pogledajte jednostavan recept za pripremu:

Slavsko žito

Sastojci:

  • 200 g pšenice
  • 1 litar vode
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
  • 1 kašičica mlevenih oraha (ili malo više, po želji)
  • malo cimeta, ruma, suvog grožđa, meda ili seckanih oraha za dodatnu teksturu i aromu (po želji)
slavsko žito
Foto: Shuttewrstock/kizaru43

Priprema:

  1. Prvo dobro operite pšenicu pod mlazom hladne vode, kako biste uklonili nečistoće.
  2. Stavite pšenicu u veću šerpu i prelijte je litrom vode. Pokrijte šerpu i stavite pšenicu da se kuva na srednjoj vatri, povremeno mešajući da ne zagori.
  3. Kuvajte pšenicu oko 30-45 minuta, dok ne omekša, a voda ne ispari. Ako je potrebno, dodajte još malo vode kako bi pšenica bila u tečnom stanju.
  4. Kada pšenica omekša i voda većim delom ispari, dodajte šećer (oko 2-3 kašike) i vanilu (po želji), pa kuvajte još 5-10 minuta dok ne postigne kremastiju teksturu.
  5. Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati i malo ruma, suvo grožđe, cimet ili med za dodatnu aromu, kao i malo mleka (ukoliko nije reč o posnoj slavi) za kremastiji ukus.
  6. Nakon što je žito kuvano, prebacite ga u posudu za serviranje. Možete ga posuti sa još malo cimeta, mlevenih oraha ili dekorisati polutkama oraha na vrhu.
  7. Slavsko žito obično treba da odstoji neko vreme pre služenja, kako bi se svi ukusi i arome lepo povezali. Možete ga staviti u frižider i poslužiti hladno, ili ga ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Srećna slava!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari