Slavsko žito je, pored slavskog kolača, sveće i vina, jedno od tradicionalnih obeležja slava u Srbiji. Ono simbolizuje život, plodnost i povezanost s precima, te je važan deo obreda i gozbi.
U nekim krajevima, slavsko žito se nakon pripreme koristi za obrednu molitvu, a zatim se podeli među prisutnima kao simbol zajedništva i plodnosti. Slavsko žito je ukusan, simboličan i važan deo svake slave, a u nastavku pogledajte jednostavan recept za pripremu:
Slavsko žito
Sastojci:
- 200 g pšenice
- 1 litar vode
- 2-3 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
- 1 kašičica mlevenih oraha (ili malo više, po želji)
- malo cimeta, ruma, suvog grožđa, meda ili seckanih oraha za dodatnu teksturu i aromu (po želji)
Priprema:
- Prvo dobro operite pšenicu pod mlazom hladne vode, kako biste uklonili nečistoće.
- Stavite pšenicu u veću šerpu i prelijte je litrom vode. Pokrijte šerpu i stavite pšenicu da se kuva na srednjoj vatri, povremeno mešajući da ne zagori.
- Kuvajte pšenicu oko 30-45 minuta, dok ne omekša, a voda ne ispari. Ako je potrebno, dodajte još malo vode kako bi pšenica bila u tečnom stanju.
- Kada pšenica omekša i voda većim delom ispari, dodajte šećer (oko 2-3 kašike) i vanilu (po želji), pa kuvajte još 5-10 minuta dok ne postigne kremastiju teksturu.
- Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati i malo ruma, suvo grožđe, cimet ili med za dodatnu aromu, kao i malo mleka (ukoliko nije reč o posnoj slavi) za kremastiji ukus.
- Nakon što je žito kuvano, prebacite ga u posudu za serviranje. Možete ga posuti sa još malo cimeta, mlevenih oraha ili dekorisati polutkama oraha na vrhu.
- Slavsko žito obično treba da odstoji neko vreme pre služenja, kako bi se svi ukusi i arome lepo povezali. Možete ga staviti u frižider i poslužiti hladno, ili ga ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Srećna slava!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.