Slavsko žito – jednostavan i proveren recept

Ostavite komentar


  1. Možda ovaj vaš recept nije loš, treba ga probati ali više ide za obično služenje žita sa kuglom šlaga a ne za Slave .
    Za Slavu treba , bolje je da ga napravite više, ovako napravljeno može da stoji nakon Slave i u zamrzivaču a možete ga podeliti i gostima sa sitnim kolačima da nose kući nakon Slave .
    Slavsko žito : 500 gr pšenice belije , 400 gr. mlevenih oraha prethodno da odstoje na 100 stepeni u rerni oko pola sata pa nakon toga prohalditi i samleti na mašini za orahe , 350 gr šećera u prahu, 2 vanilin šećera , može i nastruganog muskatnog oraščića .
    Žito potopiti preko noći i ujutru ga skuvati iz tri vode , što znače kada provri prva voda, baciti je nasuti drugu i isto tako uraditi sa drugom i u trećij vodi kuvati žito poklopljeno na blažoj vatri kuvati do dva sata , procediti preko đevđira , postaviti dve čiste kuhinjske krpe na radni sto ili kuhinjski pult i iz đevđira rasuti oceđeno žito po krpama , poravnati ga rukama da se lepo rasporedi i prekriti ga (da ne bi neka muva došla) , ostaviti ga tako oko pola sata , a onda uzeti mašinu za meso i dva puta samleti žito , staviti ga samlevenog u veću vanglu , staviti šećer u prahu , vanilin šećer, mlevene orahe i dobro rukama izgnječiti da se sve lepo pomeša , ko želi može nastrugati morsko oračše .
    Jedan deo ovog žita oblikovati rukama u loptu i postaviti ga na fini Slavski plitki tanjir, malo ga odozgo poravnati ali da ostane kao polulopta i ukrasiti po želji , sa tim žitom će se služiti gosti a ostatak rasporediti u male plastične kutijice ili staviti u zamrzivač ili podeliti gostima plastične kutijice sa žitom prilkom odlaska sa Slave , biće srećni ujutru kada se uz kafu budu poslužili vašim žitom i po nekim Slavskim sitnim kolačićićima .
    Bila sam na pijaci u 44. Bloku i pitala devojku za one divne uštipke sa belim lukom, rekla je da stavljaju u testo beli luk u prahu, ne seckani sveži, ne stavljaju mnogo, zbog poslovnih ljudi koji tu kupuju da se ne bi osećali mnogo na beli luk .

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. i 24. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.