Bombast intersantan naziv za jedno starinsko jelo koje je odomaćeno u Bosni.
Ovako jednostavan i delikatan recept zaista zaslužuje našu pažnju, s obzirom na to da je sezona šljiva (zovu ih modrulje) u jeku, lako ih možemo nabaviti, a tek kada napravimo kolač i probamo nećemo ni pomisliti na neki drugi.
Zdrava varijanta kolača sa dosta voća a malo brašna.
Kolač se uglavnom servira hladan u staklene posude kako bi do izražaja došla fantastična boja šljiva. Može da se posluži i topao sa kuglom sladoleda od vanile, ili pavlakom.
Šta nam je sve potrebno:
- 1kg zrelih šljiva
- 150g šećera
- 100g griza ili prezle
- 50g brašna
- 2 vanila šećera
- kašičica cimeta
- kašika meda (opciono)
- 100g oraha
- 100g hladnog putera (ulje)
Način pripreme:
Šljive oprati, iseći na polovine, izvaditi koštice.
Pleh za pečenje namazati puterom pa posuti sa malo šećera.
Šljive po plehu rasporediti tako da tamniji deo bude okrenut na gore, preko njih ravnomerno sipati vanila šećer i cimet, griz, brašno, ostatak šećera. Ukoliko stavljate med možete u ovoj fazi. Kockice putera razbacati po šljivama.
Na samom kraju, kolač posuti krupno naseckaniim orasima.
Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći 50 minuta na 170C.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.