Smrznuto povrće koje reguliše šećer u krvi, tvrde nutricionisti 1Foto: Stian Olsen / Panthermedia / Profimedia

Verovatno ste čuli da smrznuto povrće generalno ima istu nutritivnu vrednost kao i sveže, a neko čak i veću.

Ako je smrznuto povrće dobro za vas, da li postoje određene vrste koje biste trebalo izabrati ako pazite na šećer u krvi?

1. Mešavina povrća

Verovatno ste ih već videli: kombinacija različitih vrsta povrća.

Povrće u mešavini voka obično ima manje ugljenih hidrata i mnogo vlakana, što ga čini odličnim izborom, piše Eatingwell.

Pretvorite vreću smrznutog vok povrća u pun obrok dodavanjem piletine, škampa, nemasne govedine ili druge hrane bogate proteinima.

2. Karfiol

Zamrznuti karfiol je uvek odličan izbor, a u nekim jelima može da zameni pirinač.

Za neke ljude, pirinač može podići nivo šećera u krvi, ali karfiola ima toliko malo ugljenih hidrata da verovatno nećete primetiti razliku.

Karfiola sadrži oko 5 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Dvostruki profit.

3. Brokoli

Brokoli — ili ga volite, ili ga još niste pripremili na ukusan način.

Ovo povrće može biti ukusno uz odgovarajuću pripremu. Brokoli sadrži hemijsko jedinjenje zvano sulforafan, koje se oslobađa kada se biljka seče ili žvaće.

Sulforafan može poboljšati osetljivost na insulin i na taj način smanjiti nivo šećera u krvi.

4. Spanać

Sa spanaćem ne možete pogrešiti, čak je i Popaj to znao. Samo jedna šolja smrznutog spanaća sadrži skoro 7 grama ugljenih hidrata, uključujući 4,5 grama vlakana.

Spanać može značajno da poveća unos hranljivih materija bez promene ukusa supa, variva i recepata.

5. Kelj

Kelj je i dalje popularan. I sa dobrim razlogom: Američko udruženje za dijabetes preporučuje tamno, lisnato zeleno povrće poput kelja jer ima malo kalorija i ugljenih hidrata, zajedno sa dodatnim hranljivim sastojcima kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum, folna kiselina i vitamini A, C i K.

Jedna šolja kelja ima manje od jednog grama ugljenih hidrata, a skoro sve su vlakna.

6. Slatki krompir

Slatki krompir ima oko 3 grama vlakana, plus malo magnezijuma, minerala koji može pomoći u poboljšanju metabolizma glukoze. Američko udruženje za dijabetes preporučuje konzumaciju namirnica koje sadrže magnezijum, jer je često u deficitu u organizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari