šnenokleFoto: Shutterstock/margouillat photo

Šnenokle su svima dobro poznati desert, koji je popularan u mnogim delovima Balkana, a posebno kod nas. Ova lagana i kremasta poslastica koja se topi u ustima sastoji se od ukusnog krema od vanile na bazi mleka, koji se prekriva čvrstim snegom od belanca kuvanih u vrućoj vodi ili mleku.

Šnenokle se obično služe hladne, posute cimetom, listićima badema ili čokoladom, a mogu se dekorisati i voćem po želji. Budući da ih većina ljudi voli, šnenokle su čest izbor za svečane ručkove i druge prilike kada želimo da obradujemo svoje ukućane i goste. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za preukusne vazdušaste šnenokle za koje će se tražiti porcija više:

Šnenokle

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1 l mleka
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 2 belanca
  • 50 g šećera
Šnenokle - recept za starinsku domaću poslasticu za koju će se tražiti porcija više 1
Foto: Shutterstock/Chatham172

Priprema:

  1. U šerpu stavite mleko da proključa.
  2. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i prstohvatom soli, pa dobro izmešajte.
  3. Kada mleko provri, polako dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
  4. Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se krem ne zgusne. Kada je gotov, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  5. Umutite belanca sa šećerom u čvrsti sneg (trebalo bi da budu sjajna i čvrsta).
  6. U lonac sipajte vodu (možete dodati malo vanile ili limunove kore za dodatni ukus), pa uključite šporet. Kada voda provri, smanjite vatru.
  7. Pomoću kašike ili poslastičarske vreće, stavljajte male porcije snega u vruću vodu. Kuvajte svaku porciju 2-3 minute sa obe strane, pa ih izvadite na papirne ubruse da se ocede.
  8. U tanjire stavite ohlađen krem, a na vrh stavite kuvane snežne kuglice od belanaca.
  9. Po želji, dekorišite rendanom čokoladom, cimetom ili bobičastim voćem i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari