Šnenokle su svima dobro poznati desert, koji je popularan u mnogim delovima Balkana, a posebno kod nas. Ova lagana i kremasta poslastica koja se topi u ustima sastoji se od ukusnog krema od vanile na bazi mleka, koji se prekriva čvrstim snegom od belanca kuvanih u vrućoj vodi ili mleku.
Šnenokle se obično služe hladne, posute cimetom, listićima badema ili čokoladom, a mogu se dekorisati i voćem po želji. Budući da ih većina ljudi voli, šnenokle su čest izbor za svečane ručkove i druge prilike kada želimo da obradujemo svoje ukućane i goste. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za preukusne vazdušaste šnenokle za koje će se tražiti porcija više:
Šnenokle
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 l mleka
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 2 belanca
- 50 g šećera
Priprema:
- U šerpu stavite mleko da proključa.
- U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i prstohvatom soli, pa dobro izmešajte.
- Kada mleko provri, polako dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
- Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se krem ne zgusne. Kada je gotov, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Umutite belanca sa šećerom u čvrsti sneg (trebalo bi da budu sjajna i čvrsta).
- U lonac sipajte vodu (možete dodati malo vanile ili limunove kore za dodatni ukus), pa uključite šporet. Kada voda provri, smanjite vatru.
- Pomoću kašike ili poslastičarske vreće, stavljajte male porcije snega u vruću vodu. Kuvajte svaku porciju 2-3 minute sa obe strane, pa ih izvadite na papirne ubruse da se ocede.
- U tanjire stavite ohlađen krem, a na vrh stavite kuvane snežne kuglice od belanaca.
- Po želji, dekorišite rendanom čokoladom, cimetom ili bobičastim voćem i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.