soda bikarbonaFoto: Shutterstock/New Africa

Soda bikarbona je zaista raznovrsna. Možete je koristiti za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru i za čišćenje voća i povrća.

Soda bikarbona takođe dobro funkcioniše za uklanjanje mrlja sa odeće, možete je koristiti za čišćenje sofe ili kao dodatak u pripremi jela, prenosi N1.si.

Neki ljudi koriste sodu bikarbonu i kao ‘dodatak’ za poboljšanje svog blagostanja – pomešaju kašičicu sode u čašu vode.

Uz poseban napitak, trebalo bi da poboljšate fizičke performanse tokom vežbanja, refluksa i povećate nivo energije. Šta stručnjaci kažu o tome?

„Soda bikarbona je veoma dobar prirodni sastojak koji je svestran, ali to ne znači da je bezbedna za konzumiranje u neograničenim količinama“, rekla je nutricionistkinja Frensis Largeman-Rot.

Ona je dalje objasnila da je oprez neophodan uglavnom zbog hemijskog sastava sode, piše CNN.

Soda bikarbona je ‘mač sa dve oštrice’: može pomoći, ali može i mnogo naškoditi

Soda bikarbona, takođe poznata kao natrijum bikarbonat, je alkalna supstanca koja se sastoji od natrijuma, vodonika, ugljenika i kiseonika.

Alkalnost zaista može pomoći kod refluksa neutralizacijom želudačne kiseline, kaže nutricionistkinja Grejs Deroša. „Ali ako je konzumiramo previše, to može uništiti nivo kiselosti želuca“, upozorava ona.

Soda bikarbona se takođe pokazala efikasnom u usporavanju napredovanja bolesti bubrega u nekim slučajevima.

Neke studije su takođe pokazale da je soda bikarbona efikasna u borbi protiv kamena u bubregu, ali druge pokazuju da soda ona nema efekta na kamen u bubregu.

Studija iz 2018. godine, međutim, pokazala je da konzumacija sode i kod ljudi i kod životinja smanjuje zapaljenske procese u telu, koji u nekim slučajevima mogu prerasti u ozbiljnije bolesti.

„Studija je trajala samo dve nedelje, tako da nije bezbedno pretpostaviti da je dugotrajna konzumacija sode bikarbone podjednako korisna“, dodala je Largeman-Rot.

U studijama, međutim, stručnjaci nisu mogli da povežu konzumaciju sode bikarbone sa poboljšanjem krvnog pritiska ili manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Neke studije takođe pokazuju da pijenje sode sat ili dva pre početka treninga zapravo poboljšava performanse tela tokom treninga visokog intenziteta. Posebno tokom intenzivnog vežbanja, joni vodonika se proizvode u mišićima.

„Akumulacija jona u mišićima povećava kiselost mišićnog okruženja, što ograničava performanse. Konzumiranjem gaziranih pića pre vežbanja smanjujemo kiselost u mišićima“, objasnila je vanredni profesor vežbanja i sportske nauke Tamara Hju-Batler.

U studiji iz 2021. godine, učesnici koji su konzumirali sodu pre vežbanja mogli su da urade više ponavljanja od placebo grupe.

Stručnjaci upozoravaju: ko ne bi trebalo da jede sodu i koja su ograničenja

Stručnjaci upozoravaju da se pre konzumiranja bilo kakvih dodataka ishrani treba konsultovati sa ličnim lekarom.

„Svako telo je drugačije. Ima ljudi kojima se dodavanje sode uopšte ne preporučuje“, upozorava dijetetičarka Deroša.

U svakom slučaju, konzumiranje gaziranih pića nije pogodno za decu, trudnice i osobe sa kardiovaskularnim problemima, acidozom ili alkalozom, dodala je ona.

Oni koji piju sodu nikada ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne kašičice dnevno. Stručnjaci ne savetuju ni dugotrajno konzumiranje vode sa sodom bikarbonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari