Kako prepoznati sok od 100 odsto voća, i koji od kupovnih je "najzdraviji"? 1Foto: Shutterstock/franz12

Iako svi znamo da je najbolje i najzdravije konzumirati sveže ceđen sok, često nemamo ni vreme ni sredstva da to uradimo sami kod kuće.

S tim u vezi, jedan korisnik Reddita postavio je pitanje: „Od komercijalnih sokova kojih ima i na trafici i u prodavnici – sta je najbolje?“.

Većina komentatora navela je da je najbolji sok Fruvita.

„Fruvita. Najmoćniji sok sigurno. Zapravo ima voće u sebi, za divno čudo. Provrištao mi sok od jabuke i smrdeo na alkohol, to moze samo prava jabuka da uradi“, podelio je jedan od učesnika diskusije.

Sa druge strane, većina komentatora ističe da ni jedan sok nije zdrav, pa čak ni ceđeni, te da je znatno bolje jesti voće a piti vodu.

„Nijedan oblik soka nije zdrav dugoročno. Piti kalorije na taj način jednostavno nije zdravo. Čak i ako je 100% voce isceđeno i dalje ako piješ svaki dan kako ljudi piju, nije zdravo. Pij vodu a pojedi voćku, ali celu“, glasi komentar na Redditu.

Sa ovom konstatacijom saglasni su mnogi učesnici diskusije, jer smatraju da u voćnim sokovima ima puno šećera, i da upravo zbog toga nisu ni pogodni za gubitak kilograma.

„Svo voće ima dosta šećera, pa tako i voćni sokovi, ako ti je cilj da izgubiš kilograme, najbolje da izbegavaš sokove u potpunosti, ili da piješ neku hemiju bez šećera. Šećer sam po sebi nije nezdrav, jedino je loš zbog toga što unosiš mnogo kalorija, bez da unosiš druge hranljive materije. Ali ako ih trošiš, nema ničeg nezdravog u šećeru“, jedna je od opaski.

Osim Fruvite, korisnici ove platforme kao zdrave sokove navode i Rauch, ali i Solevita sok iz Lidla.

„Nema tu zdravo ili ne. Pouzdano npr. znam da su Rauch sokovi od 100% voća, zaista voćni sokovi (sestra je jedno vreme radila za njih kao prehrambeni tehničar). A sad, šta je zdravo, to je duboko filozofsko pitanje“, tvrdi komentator.

Sok, nektar ili voćni napitak?

U jednom komentaru učesnik je ostavio i link članka na temu – Kako se pravi 100% voćni sok?, nakon što je neko prethodno ostavio konstataciju da je potrebno proveriti etiketu pre kupovine, i da, ako piše da je „sok“ onda je 100% voće, a ako piše „nektar“ ili „voćni napitak“ onda nije 100% voće.

U pomenutom članku, između ostalog piše da se od voća dobija sirovina koja se dalje prerađuje i od koje sok nastaje.

„Recept za proizvodnju 100% voćnog soka je sledeći: od voća se direktno ne proizvodi sok (uglavnom), već se od voća dobija sirovina za dalju preradu tzv. koncentrisani voćni sok. Ali to nije tako jednostavno. Prema Pravilniku o kvalitetu voćnih sokova – Sirovine koje se koriste u proizvodnji voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova i voćnih sokova u prahu su: voće, voćna kaša, koncentrisana voćna kaša, šećeri i voćna pulpa ili voćne ćelije“, navodi Na dijeti.

Osim toga, dodaje se da prema istom pravilniku “koncentrisani voćni sok je proizvod koji se dobija od voćnog soka jedne ili više vrsta voća, fizičkim izdvajanjem određene količine prirodno sadržane vode, konzervisan isključivo fizičkim postupcima”.

S tim u vezi, ispostavlja se da je zaista najbolje cediti sok kod kuće, kako bi se sačuvale hranljive vrednosti voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari