sok od cvekleFoto: Shutterstock/pada smith stockphoto

Sok od cvekle je izvrstan napitak pun hranljivih materija i vitamina, pa je kao takav odličan izbor za sezonu virusa. Naime, cvekla je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sok od cvekle može pomoći u poboljšanju cirkulacije, snižavanju krvnog pritiska i detoksikaciji organizma.

Sok od cvekle osvežavajućeg ukusa kombinuje cveklu i najčešće limun, koji se dodaje kako bi neutralisao jak zemljasti ukus cvekle. Osim toga, ovaj zdravi napitak može se obogatiti i drugim voćem i dodacima po želji, poput jabuke, šargarepe ili meda, za još lepši i slađi ukus, Ovaj napitak može se konzumirati samostalno ili kao dodatak smutijima, a u nastavku pogledajte kako ga lako i brzo možete pripremiti kod kuće:

Sok od cvekle

Sastojci:

  • 2-3 srednje cvekle
  • 1-2 jabuke (po želji, za dodatnu slatkoću)
  • Sok od 1 limuna
  • Voda (po potrebi)
Sok od cvekle - recept za napitak koji pomaže u jačanju imuniteta, detoksikaciji i snižavanju krvnog pritiska 1
Foto: Shutterstock/pada smith stockphoto

Priprema: 

  1. Cveklu operite i očistite. Ako su veće, možete ih prerezati na polovine ili četvrtine da se brže skuvaju.
  2. Stavite cveklu u lonac s vodom i kuvajte je 30-40 minuta, dok ne omekša. Nakon kuvanja, ostavite da se ohladi, a zatim je oljuštite.
  3. Cveklu stavite u blender zajedno s jabukama (ako ih koristite) i sokom od limuna. Dodajte malo vode kako biste olakšali blendanje, pa blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Ako želite bistriji sok, procedite smesu kroz gazu ili sito kako biste odvojili pulpu.
  5. Sok možete poslužiti odmah ili ga ohladiti u frižideru. Po želji, možete dodati malo meda za slatkoću ili kockice leda za osvežavajući efekat i uživajte u ovom vrlo zdravom i ukusnom napitku!

Bonus savet:

Sok od cvekle možete obogatiti i drugim voćem ili povrćem, poput šargarepe ili đumbira, za dodatnu aromu i još jaču nutritivnu vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari