Sok od cvekle je izvrstan napitak pun hranljivih materija i vitamina, pa je kao takav odličan izbor za sezonu virusa. Naime, cvekla je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sok od cvekle može pomoći u poboljšanju cirkulacije, snižavanju krvnog pritiska i detoksikaciji organizma.
Sok od cvekle osvežavajućeg ukusa kombinuje cveklu i najčešće limun, koji se dodaje kako bi neutralisao jak zemljasti ukus cvekle. Osim toga, ovaj zdravi napitak može se obogatiti i drugim voćem i dodacima po želji, poput jabuke, šargarepe ili meda, za još lepši i slađi ukus, Ovaj napitak može se konzumirati samostalno ili kao dodatak smutijima, a u nastavku pogledajte kako ga lako i brzo možete pripremiti kod kuće:
Sok od cvekle
Sastojci:
Priprema:
- Cveklu operite i očistite. Ako su veće, možete ih prerezati na polovine ili četvrtine da se brže skuvaju.
- Stavite cveklu u lonac s vodom i kuvajte je 30-40 minuta, dok ne omekša. Nakon kuvanja, ostavite da se ohladi, a zatim je oljuštite.
- Cveklu stavite u blender zajedno s jabukama (ako ih koristite) i sokom od limuna. Dodajte malo vode kako biste olakšali blendanje, pa blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Ako želite bistriji sok, procedite smesu kroz gazu ili sito kako biste odvojili pulpu.
- Sok možete poslužiti odmah ili ga ohladiti u frižideru. Po želji, možete dodati malo meda za slatkoću ili kockice leda za osvežavajući efekat i uživajte u ovom vrlo zdravom i ukusnom napitku!
Bonus savet:
Sok od cvekle možete obogatiti i drugim voćem ili povrćem, poput šargarepe ili đumbira, za dodatnu aromu i još jaču nutritivnu vrednost.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.