Sos od višanja (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Znamo da jela od mesa, testenine, riba, salate, povrća, dobiju sasvim nov ukus ako im se doda sos, preliv ili neki umak.

To može biti zaziki sos, od rena i jogurta, sa mirođijom, paradajzom, tartar sos sa kaparima, holandeze, pesto zeleni ili crveni ili grejvi sos od tečnosti (moča) koja nam je preostala nakon pečenja mesa.

Sosove smo već naučili da pripremamo, ali ćemo danas pisati o jednom uslovno rečeno neobičnom sosu, a to je sos sa višnjama.

Ovaj sos je veoma korišćen u kompleksnoj mađarskoj kuhinji i predstavlja karakteristično mađarsko jelo iz slatko-kiselo slane kombinacije.

I u Vojvodini, naročito na severu Bačke, ovaj sos se koristi kao dodatak barenim mesima (rinflajš), ali i u drugim kombinacijama na primer uz pečeno meso ili povrće.

Uz recepte za sosove koje već imate slobodno dodajte i ovaj interesantan crveno-roze sos.

Šta nam je sve potrebno:

  • 300 g višanja (zamrznute ili kompot)
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 200 ml vode
  • 30 g masti, putera ili ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • šećer po ukusu
Sos od višanja (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

U posudu staviti mast ili puter, dodati brašno pomešano sa skrobom, pržiti nekoliko minuta vodeći računa da brašno ne zagori, što znači lagana vatra, posoliti.

Nakon toga sipati hladnu vodu, neprestano mešati, pa dodati isceđene višnje i 2-3 kašike šećera.

Ukoliko je sos gust potrebno je dodati još tečnosti, koristiti sok od isceđenih višanja ili vodu, ali po malo, šećer takođe. Sos treba probati i doterati prema vašem ukusu.

Napomena: Gustin možete izostaviti, dodaje se pošto daje lakšu i prozračniju varijantu od brašna.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari