Spanakorizo je tako jednostavno jelo, kao što su i mnogi grčki recepti. Mekano i kremasto, a zajedno sa limunovim sokom, maslinovim uljem i neizostavnom fetom čini ga vrlo ukusnim.
Važno je koristiti odgovarajući tip pirinča, duguljastog zrna.
Šta nam je sve potrebno:
- pirinač 150gr
- 1/2 kilograma svežeg spanaća
- 1 luk ili veza mladog luka
- 2 čena belog luka
- sok od pola limuna
- maslinovo ulje
- menta, mirođija
- so, biber
- voda za nalivanje
Način pripreme:
Luk propržiti na maslinovom ulju dok ne omekša, dodati beli luk, pirinač, jedan decilitar vode, ostaviti da voda ukuva. Ponovo naliti još pola litre vode. Kuvati pirinač 15 minuta. Po potrebi nalijte još.
Oprani spanać posoliti, zgnječiti rukama i dodati u pirinač. Kuvati još 15 minuta. Na samom kraju dodati sok od limuna, so, biber. Sve to pomešamo.
Za dobijanje kremaste strukture koristimo komad putera. Na samom kraju dodajte naseckane začine, svežu mirođiju i nanu (može i suva), u tom slučaju naseckajte jednu vezu mladog luka.
Spanakoriso se služiti topao, uz dodatak limunovog soka, maslinovog ulja, feta sira. Ukoliko izostavite puter i fetu, jelo je izvrsno za vegetarijance. Takođe ga možete poslužiti kao lagani dodatak uz ribu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.