U sklopu priprema za izdavanje knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje na red su došli specijaliteti istočne i južne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata.
Prpeć
Prpeć (propeć) pita od lisnatih kora, sa filom od sira.
Samsa
Samsa pita je omiljeni vranjanski recept, a mnogi je nazivaju jedinim pravim vranjanskim brendom. To je prazna pita od lisnatih (sukanih) kora, koja se, odmah posle pečenja, zalije mešavinom kiselog mleka (neko voli da doda i malo kajmaka, čak i sira) i seckanog belog luka.
Trljanica
Omiljena salata južne i istočne Srbije, pravi se od suvih paprika i praziluka, a trljanje „mesa“ osušenih paprika prilikom pripreme je razlog zašto je ova salata dobila takvo ime.
Klucana salata
Pečena paprika, paradajz, peršun, ulje i malo „klucanja“, pritiskanja – mrvljenja tučkom od avana („klucalo“) i ostavite da malo odstoji. Eksplozija boja i ukusa, kao prilog uz svako jelo!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.