Čisti od toksina, štiti od infarkta i snižava pritisak: Biljka koja može biti dodatak većini jela 1Foto: Shutterstock

 

Sremuš, ili medveđi luk je samonikla biljka koja raste uglavnom u močvarnim šumama, prolista s dolaskom proleća, pre drveća i natopi vazduh intenzivnom aromom.

Ova biljka je toliko zdrava da je, prema predanjima, traže i medvedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog perioda hibernacije.

Mladi, sveži listovi idealni su za prolećno čišćenje organizma jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca, a sadrže i 20 do 50 miligrama vitamina C, kao i karoten.

Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva. U dva do tri meseca regulisaće visok krvni pritisak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva od toksina. On je i čistač kože, i kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće, zaceljuje rane. Sveži listovi pročišćavaju bubrege i bešiku te pospešuju mokrenje.

Sremuš: Kakva blagotvorna svojstva ima ova biljka?

utiče na bolje pamćenje i koncentraciju,
pomaže kod respiratornih tegoba,
sprečava bolesti srca i krvnih sudova,
bori se protiv nesanice i vrtoglavice,
blagotvoran je za osteoporozu i artritis,
štiti od infarkta i jača srce,
vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma,
snižava krvni pritisak,
reguliše rad bubrega,
smiruje probavne tegobe,
leči dijareju, lenja creva i tvrdu stolicu,
pomaže kod gihta i reume.

Sremuš se prikuplja od davnina, a i danas ga ljubitelji prirode i izletnici rado beru kad naiđu na njega, no oprez – morate imati potrebno predznanje kako ga ne bi pomešavli sa identičnim samoniklim vrstama, od kojih su mnoge otrovne poput đurđevka i mrazovca.

Sremuš – kako se ova biljka koristi u ishrani

U ishrani se koristi tako što se uzimaju samo sveži nadzemni delovi i oni se skupljaju pre cvetanja. Ovaj divlji beli luk se koristi kao aroma u hrani, može biti dodatak mnogim jelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari