Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 1Ručak, foto: Shutterstock

Šta da kuvam danas, je verovatno pitanje koje najviše nervira svakoga ko kuva. Zato smo vam pripremili listu od pet jela, koja mogu da budu ručak, večera, a možete i da ih ponesete na posao. A nisu ni skupa.

Piroške sa sirom

Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 2
Piroške sa sirom, foto: Shutterstock

POTREBNO JE:
400 g brašna,
200 ml jogurta,
1 kesica praška za pecivo,
1 jaje,
200 g tvrdog sira,
so,
ulje za prženje.

PRIPREMA: U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i sve dobro promešajte. U tako pripremljeno brašno dodajte jedno jaje i sipajte jogurt. Zatim izmrvite ili izrendajte sir. Testo rukama dobro umesite kako bi se svi sastojci lepo sjedinili. Ako vam je testo previše mekano, slobodno dodajte još 1-2 kašike brašna. Testo izručite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvucite koru od oko jedan centimetar debljine, pa nožem isecite pravougaonike. U međuvremenu stavite šerpicu na šporet i na jačoj temperaturi zagrejte ulje. Količina ulja treba da bude tolika da prekrije piroške do pola. U zagrejano ulje pažljivo spuštajte jednu po jednu pirošku i pržite dok fino ne porumene sa obe strane.

Pita od krompira

Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 3
Pita od kormpira, foto: Shutterstock

POTREBNO JE:
150-200 g brašna,
2 jaja,
4 krompira,
mleko,
so,
voda,
1 čen belog luka,
biber,
2 dl jogurta,
2 dl kiselog mleka.

PRIPREMA: Krompir isecite na kockice. Od jaja, brašna, mleka, vode i soli umutite testo malo gušće nego za palačinke. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Nauljite pleh i dobro ga ugrejte, pa u njega izlijte pomešane krompire sa testom i izgnječenim belim lukom i pecite oko 20 minuta. Sve zalijte jogurtom pomešanim sa kiselim mlekom i pecite još nekoliko minuta, dok ne porumeni.

 

Tortilje sa povrćem

Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 4
Tortilje sa povrćem, foto: Shutterstock

POTREBNO JE:
4 manje tortilje,
400 ml kisele pavlake,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 tikvica,
2 šargarepe,
7-8 pečuraka,
1 kašičica karija,
so,
biber.

PRIPREMA: Pomešajte pavlaku i kari začin, pa premažite tortilje. Narežite papriku, tikvicu i šargarepu na sitne kockice, a pečurke na tanke kolutove. Sve složite preko pavlake. Posolite i pobiberite po ukusu i pospite sa još malo karija, pa zapecite oko deset minuta na 250 stepeni.

 

Kroketi od palente

Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 5
Kroketi, foto :Shutterstock

POTREBNO JE:
150 g kukuruznog brašna,
4 kriške edamer sira,
8 lista šunke,
2 jaja,
1 šolja brašna,
1 šolja prezle,
1/2 l vode,
so,
biber.
PRIPREMA: U vrelu posoljenu vodu naspite kukuruzno brašno i skuvajte gustu paletnu. Izlijte je na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Nožem ili modlom režite željene oblike. Stavite komad paletne, na nju šunku, sir, pa opet šunku i završite sa palentom. Pritisnite da se sve spoji pa uvaljajte u brašno, jaje i prezlu. Pržite u ulju dok ne porumeni.

Omlet sa mlevenim mesom

Šta da kuvate ove nedelje? Imamo listu od pet ukusnih i jeftinih jela 6
Omlet, foto: Shutterstock

POTREBNO JE:
200 g mlevene govedine,
2 kašike sitno seckanog crnog luka,
1 čen belog luka,
1 kašičica sojinog umaka,
1 kašika peršuna,
3 jaja,
2 kašike jogurta,
2 kašike ovsenih mekinja,
so,
biber,
1 kašičica ulja.

PRIPREMA: Umutite jaja sa mekinjama i jogurtom, pa dodajte sojin umak, biber i peršun. Ostavite da smesa odstoji desetak minuta da se mekinje natope i omekšaju. Premažite tiganj uljem, dodajte luk i popržite 2-3 minute, zatim dodajte mleveno meso zajedno sa belim lukom i soli i dobro upržite. Dodajte meso sa lukom u umućena jaja, promešajte i vratite smesu u tiganj, pa pecite još oko 4-5 minuta, poklopljeno. Ako imate mikrotalasnu, možete nakon četiri minuta pečenja da istresete omlet na tanjir i dopečete u mikrotalasnoj na 30 sekundi da se i gornji deo lepo zapeče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari