Ivana Mišić, diplomirana nutricionistkinja, često naglašava da nije isto pojesti voćku i popiti sok od iste, naročito kada ste na restriktivnom režimu.
Pomorandža i sok od pomorandže imaju iste osnovne hranljive sastojke, međutim celovit plod sadrži u takvom obliku dosta dijetnih vlakana koji menjaju način varenja i prihvatanja materija iz pomorandže.
Šećer iz sokova brzo ulazi u krv, dok ista količina šećera iz celovite voćke u krvotok ulazi znatno sporije. Ako popijete sok i sav šećer odjednom uđe u krvotok, kalorije koje u tom trenutku ne iskoristite uskladištiće se kao masti.
Sa druge strane, ako pojedete voćku a šećer iz nje se postepeno razgradi jer vlakna usporavaju brzinu kojom se šećer vari, vaše telo ima veće šanse da iskoristi te kalorije. U tom slučaju više kalorija će se sagoreti, a manje uskladištiti.
Takođe, zbog zadržaja dijetnih vlakana smanjuje se apsorpcija šećera u krvotoku. Vlakna kao sunđeri upijaju šećer u telu, i usporavaju njihovu apsorpciju.
Još jedan poen ide u korist celovitog ploda, jer kada cedimo voćku uvek ćemo iskoristiti više plodova nego što bi u drugom slučaju mogli da pojedemo. Tako da jedan ceđeni sok od narandže obično sadrži tri do četiri narandže i u tom slučaju još veću količinu šećera koja brže ulazi u krvotok.
Voće u svom prirodnom obliku sadrži čitav tim materija – vitamina, minerala, vlakana, fitonutrijenata koji se bore protiv gojaznosti, tako što ubrzavaju metabolizam i smanjuju apsorpciju šećera.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.
Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.