Neki omot s kobasice uklone pre nego što je pojedu, ali neki se time ne zamaraju.
Kobasice dolaze s kožom koja može biti više ili manje debela, a neki je ljudi uklanjaju, a drugi je jedu. Nije sasvim jasno je li se ta koža uistinu jestiva.
Da li je bolje skinuti omot s kobasice ili je pojesti? Prema Patriciji Kasas, profesorki zdravstvenih nauka na Univerzitetu Katalonije, „omot koji prekriva sušene kobasice može biti izrađen od prirodnog materijala (životinjsko crevo) ili veštačkog (celuloza, kolagen ili plastični materijali odobreni za prehrambenu upotrebu)“, piše Marca.
U većini slučajeva, kobasica je prekrivena prirodnim crevom i može da se jede. Međutim, kada je reč o sintetičkom crevu, treba ukloniti kožu, ističe Patricija Kasas.
Šta je beli prah koji prekriva kobasice?
I da li treba da ga uklonimo? Prema web stranici Jamón Puro Bellota, taj prah nije brašno, već plesan. Ona ima zaštitnu funkciju jer sprečava druge štetne plesni da prekriju kobasicu.
Osim toga, ova plesan doprinosi procesu zrenja kobasice. Beli deo je plesan koju proizvođači stvaraju u fazi sušenja kako bi sprečili pojavu drugih štetnih plesni i dodali kobasici dodatni ukus i aromu. Stoga se može jesti bez problema, a mnogi preferiraju kobasicu s kožom zbog dodatnog ukusa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.