Ako se vaš jelovnik ovih dana sastoji od ribe, ili jednostavno volite da jedete ribu,a ne biste želeli da je jedete u kombinaciji sa blitvom ili krompirom poslužite uz blitvu, imamo za vas i malo drugačije priloge.
Ako volite uz ribu da poslužite nešto „zeleno“, kao što je blitva, onda je dobra alternativa kelj ili kineski kupus pripremljen na isti način. Kod njih je jedino bitno da se ukloni centralna, tvrda peteljka, a sve ostalo isto kao i kod blitve – kratko blanširajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite i stavite u šerpu sa maslinovim uljem, dodajte kuvan krompir isečen na četvrtine, začiniti solju, popariti i sitno seckanim belim lukom i poslužiti toplo.
Dobar izbor su i prokulice, male zelene kuglice gorkog ukusa koje nakon što ih prokuvate u ključaloj vodi možete prepoloviti i kratko propržiti uz dodatak sitno iseckanog belog luka u tiganju ili u rerni.
Ako ste ribu pekli u rerni, jer je velika ili imate nekoliko komada, krompir sa kojim je inače pečete možete zameniti slatkim krompirom i/ili celerom. Slatki krompir i celer oljuštite, isperite pod mlazom hladne vode, osušite papirnim ubrusom, isecite na štapiće iste veličine, začinite solju, biberom, ruzmarinom i timijanom, poprskajte maslinovim uljem i stavite u rernu zajedno sa riba, po mogućnosti prekrivena aluminijumskom folijom prvih pola sata, a zatim otvorena oko 10 minuta.
Uz ovakvu promenu namrnica, začinićete vaš meni, a riba će vam biti još ukusnija.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.