Kiseli krastavci:Šta sve sadrži njihov sok i zašto ga neki ljudi piju 1Sok od kiselih krastavaca, Foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada otvorite teglu kiselih krastavaca i potrošite ih skoro sve – sačuvajte sok. Iako i sama pomisao na ispijanje soka od kiselih krastavaca zvuči prilično neprijatno, stručnjaci navode da upravo taj napitak ima dosta zdravstvenih prednosti, od probiotičkog dejstva do leka za mamurluk.

Sprovedene su i studije koje su pokazale da sok od fermentisanih kiselih krastavaca može biti koristan za smanjenje grčeva u nogama i iscrpljenosti. Takođe može pomoći kod naglih skokova i pada nivoa šećera u krvi. Koliko je zdravo piti sok od fermentisanih kiselih krastavaca? Reč je zapravo o tečnosti koja ostaje u tegli nakon što pojedete sve kisele krastavce, piše RTS.

Najčešće, komercijalno napravljeni sastojci soka od kiselih krastavaca uključuju vodu, morsku so i sirće, a ponekad i beli luk, biber u zrnu, bilje i/ili začine.

Pravi, fermentisani kiseli krastavci se prave u rastvoru koji je veoma slan, ali ne sadrži sirće. So pomaže u transformaciji šećera u krastavcima kroz fermentaciju.

Većina standardnih kiselih krastavčića i njihovih sokova imaju visok sadržaj natrijuma i sadrže kalijum i vodu, ali inače nemaju hranljive materije.

Sami kiseli krastavci sadrže neke vitamine i antioksidante, kao što su vitamin A i E.

Fermentisani kiseli krastavci takođe podstiču rast probiotičkih bakterija, koje imaju višestruke prednosti. Fermentisani sok od krastavca takođe obezbeđuje malo kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.

Prema brojnim naučnim studijama, sok od kiselih krastavaca može pomoći u smanjenju grčeva u nogama uzrokovanih dehidracijom.

Iako postoji mnogo potencijalnih uzroka grčeva u nogama, oni su često povezani sa gubitkom tečnosti i elektrolita ili drugim poremećajima.

Gubitak tečnosti je posebno izražen posle intenzivnog vežbanja, zbog pojačanog znojenja.

Uprkos činjenici da su neki sportisti prijavili da su osetili poboljšanje od fermentisanog soka od krastavca, u smislu smanjenja grčeva, rezultati studija su uglavnom pomešani.

Postoje dokazi da ispijanje malih količina (oko jedan mililitar po kilogramu telesne težine) pre vežbanja može pomoći u smanjenju trajanja grčeva mišića, ali postoje i dokazi da to nije pravilo.

U jednoj studiji, od 337 ispitanih atletskih trenera, 63 (19 procenata) je izjavilo da daju sok od krastavca svojim sportistima kako bi sprečili grčeve mišića povezane sa vežbanjem. Studija je otkrila da većina prijavljenih daje uputstva sportistima da konzumiraju 70 do 200 mililitara soka oko 30 do 60 minuta pre vežbanja.

Nakon što su istraživači analizirali efekte konzumiranja, zaključili su: „Unos malih količina fermentisanog soka od krastavca, sa vodom pre vežbanja, verovatno neće uticati na atletske performanse ili termoregulatorne varijable.

Drugo ispitivanje je proučavalo sposobnost soka od kiselog krastavca da smanji grčeve koji se mogu javiti kod ljudi sa cirozom. Istraživači su dali 82 pacijenta sa cirozom koji pate od mišićnih grčeva pili male količine fermentisanog soka od krastavca ili vode iz slavine na početku grčeva, a 74 je završilo ispitivanje.

Utvrdili su da „pijuckanje soka od krastavca poboljšava stanje teških grčeva bez neželjenih efekata”.

Međutim, posebna studija iz 2014. godine došla je do drugačijih rezultata. Ključni zaključak studije je bio: „Gutanje malih količina fermentisanog soka od krastavca može biti neefikasno u ublažavanju grčeva u mišićima i elektrolita povezanih sa vežbanjem, kao rezultat nedovoljne količine jona natrijuma i kalijuma ili neravnoteže tečnosti.

Ipak, drugi zaključak je bio da „verovatno možete sprečiti grčeve tako što ćete piti dovoljno vode tokom dana i jesti hranu bogatu hranljivim materijama, ali ako radite nešto poput treninga izdržljivosti, slani sokovi, uključujući sok od krastavca, mogu biti dobar način da se ostanite hidrirani“.

Prema istraživačima, ispijanje pića sa visokim sadržajem natrijuma i elektrolita može dovesti do povećanja zapremine krvi, što može omogućiti sportistima da se brže znoje i da vežbaju sa većim protokom krvi u kožu, omogućavajući im da vežbaju duže. Ovo bi potencijalno moglo da spreči prevremeni zamor pomažući u regulisanju osnovne telesne temperature.

Istraživači objašnjavaju da je „evidentno da neki sportisti mogu duže da vežbaju – kada konzumiraju pića koja sadrže natrijum”.

Dok se neki stručnjaci brinu da bi sok od krastavca mogao pogoršati dehidraciju, jedna od gore navedenih studija otkrila je da ne pogoršava hipertoničnost izazvanu vežbanjem (napetost mišića) niti izaziva hiperkalemiju (visok kalijuma). Međutim, konzumiranje malih količina soka takođe nije u potpunosti nadoknadilo gubitke elektrolita i tečnosti. Pravi domaći kiseli krastavci se prave, između ostalog, procesom fermentacije, koji stvara zdrave mikrobe (probiotike) koji mogu pomoći u održavanju zdravlja creva i varenja.

Uprkos tome što ima visok sadržaj natrijuma, koji može da izazove zadržavanje vode i nadimanje, s druge strane, postoje neki dokazi da jedenje fermentisane hrane, uključujući kisele krastavce zajedno sa njihovim sokom, može pomoći u usporavanju procesa pražnjenja želuca, što dovodi do osećaja punoća i podržavanje drugih metaboličkih procesa, koji mogu biti povezani sa gubitkom težine.

Iako je najbolje konzumirati fermentisani sok od kiselih krastavaca, opcija napravljena sa sirćetom je takođe korisna i može pomoći kod osetljivosti na insulin.

Određene studije su otkrile da sirće uzeto pre obroka može biti od koristi ljudima sa metaboličkim problemima i dijabetesom tipa 2 tako što pomaže pri unosu glukoze (šećera) u mišiće. Takođe, postoje dokazi da konzumiranje sirćeta može biti od pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Pošto može dovesti do bolje hidratacije (kada se konzumira u malim količinama) i pomoći u upravljanju šećerom u krvi, takođe može potencijalno sprečiti komplikacije povezane sa metaboličkom disfunkcijom, što može uključivati oštećenje bubrega, srca i jetre.

Mamurluk i kiseli sok

Ako možete da popijete bar pola čaše nakon teške noći, možda ćete otkriti da fermentisani sok od krastavca smanjuje simptome kao što su glavobolja, umor i žgaravica…

To je zbog njegove sposobnosti da zameni izgubljene elektrolite i tečnosti. Neki spekulišu da je povećana potreba za solju i mineralima razlog zašto trudnice žude za sokom od kiselih krastavaca, posebno ako imaju simptome mučnine, nadimanja i umora, koji su uobičajeni tokom mamurluka.

Istraživanja pokazuju da sok od kiselog krastavca sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i raznim bolestima. Pored toga, sok od fermentisanog krastavca je probiotičko piće, a znamo da probiotici štite mikrobiom creva.

Mogući negativni efekti

Iako to zavisi od osobe i brojnih faktora, kao što su nivoi hidratacije i fizička aktivnost, neki naučnici savetuju da ne pijete sok od kiselih krastavaca zbog zabrinutosti zbog visokog nivoa natrijuma.

Slana pića mogu biti problematična za određene ljude, kao što su oni sa visokim krvnim pritiskom, tako da ove vrste pića treba izbegavati ako se vaša ishrana zasniva na hrani sa niskim sadržajem natrijuma. Ministarstvo poljoprivrede SAD preporučuje da odrasli konzumiraju do 2.300 miligrama natrijuma dnevno.

Moguće je da ispijanje fermentisanog soka od krastavca može izazvati reakcije uključujući poteškoće sa rehidratacijom, nelagodnost u stomaku, mučninu i probleme sa krvnim pritiskom.

Drugi problem je što redovno konzumiranje slane hrane i pića gradi veću „toleranciju“ na ukus soli, zbog čega sve više žudite za slanim obrocima, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari