U današnje vreme čovek se sve manje posvećuje zdravoj ishrani kako bi poboljšao i očuvao svoje zdravlje. Faktori koji na to utiču su nedostatak vremena za pripremu obroka, manjak finansijskih sredstava i neinformisanost o uticaju namirnica na organizam.
Masnoća. Neprimerene porcije. Industrijski proizvodi koji se zamrzavaju na neodređeno vreme do sledećeg kupca. Prirodno, ljudski organizam nije pripremljen tako da brza hrana može da se u njemu obradi na pravi način. Nedavno istraživanje pokazuje da se on čak bori protiv nje kao da je u pitanju bakterijska infekcija.
Kada je u pitanju naša ishrana, većina lekara se slaže da treba da jedemo ishranu koja sadrži složene ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne proteine, vlakna, vitamine i minerale. To znači puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mlečnih proizvoda, prenosi portal Best Life.
Međutim, šta ako se s vremena na vreme počastimo brzom hranom? Iako svaku hranu možemo jesti povremeno, problemi nastaju ako preteramo. Kako dijetetičari objašnjavaju, nekoliko stvari će se desiti ako jednom nedeljno jedemo brzu hranu, a evo koje su posledice:
problemi sa varenjem,
povišen šećer u krvi,
veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara,
veći rizik od oboljenja jetre,
oslabljen imunitet.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.