
Jogurt je izuzetno nutritivno bogata namirnica koja je dovoljno ukusna i svestrana da je možete uživati samostalno, u kombinaciji s granolom, omiljenim voćem, ili kao osnova za pripremu ukusnih sosova i preliva za salate.
Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu, jogurt je odavno prepoznat po brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje kostiju, poboljšanje digestivnog zdravlja i održavanje telesne težine.
Nutricionista Bruk Glejzer ističe da redovno konzumiranje jogurta može poboljšati faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, smanjiti rizik od dijabetesa i ojačati imunološki sistem, piše Eat This Not That, a prenosi index.hr.
Koja vrsta jogurta je najzdravija?
Prilikom odabira jogurta, važno je birati one najkvalitetnije sorte koje odgovaraju vašim prehrambenim i zdravstvenim ciljevima. Opšte pravilo je da se odabere jogurt s većim sadržajem proteina i manjim sadržajem dodatog šećera.
Proteini pomažu u održavanju sitosti, poboljšavaju mišićnu masu i regulišu telesnu težinu, dok smanjenje unosa dodatih šećera može smanjiti želju za slatkišima, pomoći u sprečavanju upala, smanjenju rizika od srčanih bolesti i sprečavanju prekomernog debljanja.
Prednosti konzumiranja jogurta
Unos proteina
Grčki jogurt ili islandski skir mogu biti odličan izvor proteina uz nizak sadržaj šećera i masti. Proteini pomažu u održavanju sitosti smanjujući hormone gladi i suzbijajući želju za hranom. Jogurt može biti odličan izbor za doručak ili užinu, jer vas održava sitima do narednog obroka.
Regulacija krvnog pritiska
Prema nutricionistkinji Lizi Jang, istraživanja pokazuju da jogurt može doprineti zdravlju srca i smanjenju krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine objavljena u Journal of Hypertension pokazala je da veći unos mlečnih proizvoda, naročito jogurta, smanjuje broj slučajeva visokog krvnog pritiska kod odraslih. Kombinacija većeg unosa jogurta i pridržavanje DASH dijete može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska za čak 30%.
Smanjenje lošeg holesterola
Jogurt takođe pomaže u regulaciji nivoa holesterola. Studija objavljena u Journal of Dairy Science pokazala je da dnevna konzumacija probiotickog jogurta može smanjiti nivoe LDL (lošeg) holesterola, što doprinosi zdravlju srca.
Povećanje unosa kalcijuma
Osim proteina, jogurt je odličan izvor kalcijuma, minerala neophodnog za funkciju mišića, nervnog sistema, krvnih sudova i kostiju. Ako ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, telo ga može uzimati iz kostiju, što može oslabiti njihovu strukturu. Redovan unos kalcijuma iz mlečnih proizvoda, poput jogurta, pomaže u održavanju zdravlja kostiju.
Poboljšanje varenja
Jogurt sadrži probiotike koji pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje. Međutim, nisu svi jogurti podjednako bogati probioticima. Nutricionistkinja Lindzi Kejn savetuje da se biraju jogurti koji na pakovanju imaju oznaku „žive i aktivne kulture“, jer pasterizacija može uništiti probiotske bakterije.
Jačanje imuniteta
Probiotici u jogurtu pomažu u regulisanju prolaska supstanci kroz crevni zid u krvotok, što može pozitivno uticati na imunitet. Glejzer objašnjava da naš mikrobiom igra ulogu čuvara, odlučujući koje supstance mogu da uđu u telo, a koje treba zaustaviti, čime se poboljšava imunološka funkcija.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.