Avokado je sve popularnija namirnica koju neki ljudi obožavaju, dok drugi nisu ljubitelji. A evo šta kažu stručnjaci za ishranu o ovoj namirnici.
Dijetetičarka Kim Kulp preporučuje da se idealna dnevna količina avokada prilagođava individualnim potrebama, ali uopšteno se savetuje unos jedne trećine ploda. Dijetalna stručnjakinja Stefani Vels dodaje da konzumacija celog avokada nije problematična, pod uslovom da unosimo dovoljno proteina i ugljenih hidrata kako bismo održali balansiranu ishranu, piše Parade, a prenosi index.hr.
Koje promene možemo očekivati u organizmu ako svakodnevno uključimo avokado u ishranu? Kulp i Vels navode pet ključnih benefita:
Više energije
Avokado je bogat proteinima, mastima, vlaknima i ugljenim hidratima koji pružaju energiju i duže nas drže sitima. Savršen je kao dodatak tostovima, tofuu ili u smutijima za uravnotežen obrok.
Poboljšano varenje
Vlakna u avokadu poboljšavaju probavu i zdravlje creva, a takođe smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Osobe sa sindromom iritabilnog creva trebalo bi da ograniče unos zbog prisutnog sorbitola koji može iritirati creva.
Bolje zdravlje srca
Vlakna i nezasićene masti u avokadu mogu smanjiti nivo holesterola, regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Zdravlje očiju
Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji štite zdravlje očiju tokom starenja. U kombinaciji sa jajima i spanaćem, može dodatno pomoći u prevenciji gubitka vida.
Bolje raspoloženje
Mononezasićene masti, kalijum i magnezijum u avokadu pomažu u borbi protiv depresije i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, čime se sprečavaju nagle promene raspoloženja.
Prevencija urođenih mana tokom trudnoće
Avokado sadrži 129 mikrograma folne kiseline, koja je ključna za prevenciju urođenih mana. Iako nije dovoljna sama po sebi, avokado predstavlja izvrstan dodatak prenatalnim vitaminima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.