Kuvanje šargarepe u supi povećava broj karatenoida.
Naš organizam beta karoten petvara u vitamin A koji pozitivno utiče na vid, kosti, imuni sistem.
Šargarepu uvek treba kuvati celu jer ako je kuvamo isečenu na komade veći deo nutrijenata završi u vodi u kojoj se kuva jer visoka temepratura kida zidove ćelija.
Međutim kuvanjem šargerepe se povećava njen glikemijski indeks što je bitno kod dijabetičara.
Savetuje se kratko kuvanje na pari kako bismo sprečili preveliku promenu glikemijskog indeksa, a sačuvali nutrijente.
Redovno konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od karcinoma pluća, dojke ili debelog creva.
To se dešava zbog supstance falkarinol, prirodnog pesticida koji šargarepa proizvodi, kako koren biljke ne bi bio napadnut od gljivica.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.