Šta se događa u telu ako pre obroka pojedete voće 1Foto: Sydney Bourne / ImageSource / Profimedia

 

Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura, lagana i osvežavajuća hrana je naš prvi izbor. Tada jedemo više voća i povrća, te se osećamo bolje, energičnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan deo ishrane. Odličan je izvor vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana, koji su sa nutritivne tačke gledišta neophodni za normalno funkcionisanje organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Međutim, postoji debata o tome kada i kako treba da konzumiramo voće da bismo dobili najviše koristi.

Vodiči o zdravoj ishrani obiluju savetima da voće treba jesti samo na prazan stomak kako bismo uneli što više hranljivih materija i pokrenuli naš sistem za varenje. Takođe, jedenje voća posle obroka izaziva fermentaciju, a voće posle obroka je izuzetno teško svarljivo.

Kada treba da jedemo voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to nije tačno. Kako Healthline objašnjava, sistem za varenje je dizajniran da apsorbuje što više hranljivih materija iz hrane i uvek je spreman za rad.

Doba dana ne može uticati na ishranu određene namirnice. Međutim, trebalo bi da obratimo više pažnje na to kako se hranimo. Ako hranu pojedemo prebrzo, naše telo će imati problema da probavi ono što smo pojeli, bez obzira da li je u pitanju kajsija ili parče pice.

Iako ne postoji utvrđen raspored kada treba da jedemo voće, trebalo bi da jedemo četiri porcije dnevno. Dobra vest je da ovo uključuje voćne deserte koje obožavamo tokom letnjih meseci, prenosi zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari